Ми самі створюємо умови, за яких особа може проявити свою недоброчесність — в НАБУ розповіли, як перевіряють посадовців

15:00, 27 січня 2023
В НАБУ вважають, що знайшли ефективний спосіб боротьби з корупцією.
Ми самі створюємо умови, за яких особа може проявити свою недоброчесність — в  НАБУ розповіли, як перевіряють посадовців
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Старший детектив Національного антикорупційного бюро Руслан Мельник 25 січня під час співбесіди з членами Конкурсної комісії з добору членів ВККС, розповів про деякі цікаві методи діяльності детективів НАБУ.

Так, детектив зазначив, що для подолання корупції в Україні необхідно шукати більш ефективні інструменти, враховуючи «масштаб корупційних практик» в країні.

З огляду на те, що метод провокації в Україні, як і в ЄС, офіційно є неприйнятним, то, як розповів детектив, в НАБУ вирішили запровадити т. з. «метод моделювання ситуацій».

Мова йде про умисне створення умов, за яких певна посадова особа «може проявити свою недоброчесність».

«Ідея полягає в тому, щоб виявити, наскільки та чи інша особа схильна до недоброчесної поведінки. Такий спосіб перевірки на доброчесність застосовується НАБУ. Ми маємо унікальний досвід перевірок на доброчесність шляхом моделювання ситуацій», - розповів членам Комісії Руслан Мельник.

Подібні перевірки на доброчесність, як додав детектив, регламентовані внутрішніми нормативними документами НАБУ.

Нагадаємо, що у 2020-2021 роках «Судово-юридична газета» неодноразово повідомляла про те, що час від часу суддів «атакують» різні громадяни, які фактично пропонують суддям гроші за «вирішення» тих чи інших спорів.

В деяких випадках такі громадяни навіть прямо зізнавались суддям, що співпрацюють з НАБУ. 

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном