Законодавство не покладає на Прикордонну службу обов’язку ведення вичерпного переліку документів, необхідних для перетину кордону, - відповідь ДПСУ

17:10, 6 лютого 2023
Вичерпного переліку документів, необхідних для перетину державного кордону, не існує, а рішення про надання дозволу на виїзд з України приймається безпосередньо в пункті пропуску.
Законодавство не покладає на Прикордонну службу обов’язку ведення вичерпного переліку документів, необхідних для перетину кордону, - відповідь ДПСУ
Фото: horyn.info
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», у зв'язку із зверненнями читачів редакція надіслала до Адміністрації Державної прикордонної служби запит на публічну інформацію із запитаннями, чи має право перетинати державний кордон на виїзд з України особа-чоловік, що має третю групу інвалідності, які підтверджуючі документи має надати, та чи має право перетинати державний кордон пенсіонер, і чи достатньо для цього пенсійного посвідчення.

Прикордонна служба спочатку відмовила у наданні інформації, підкресливши, що відповіді на дані запитання не належать до її компетенції.

 Тобто, ДПСУ не володіє інформацією, чи має право виїхати за кордон пенсіонер або особа з інвалідністю, бо ці правила не належать до її компетенції і взагалі не зафіксовані на матеріальних носіях, як було зазначено у наданій редакції відповіді.

Разом з тим, після кількох публікацій стосовно даної проблеми із виконанням Закону «Про доступ до публічної інформації, Адміністрація Державної прикордонної служби все ж пояснила, чи можуть виїхати за межі України чоловіки-пенсіонери та особи з інвалідністю.

Однак, як підкреслили у Прикордонній службі, законодавство не покладає на Державну прикордонну службу обов’язку ведення вичерпного переліку документів, необхідних для перетину державного кордону.

«Виходячи зі змісту запиту, він стосується вимог діючого законодавства, що не є публічною інформацією. Враховуючи зазначене, керуючись статтею 22 Закону, Ваш запит не підлягає розгляду в порядку, визначеному цим Законом», - знов нагадали у Прикордонній службі.

«Разом з тим, за дорученням керівництва Державної прикордонної служби України інформуємо, що з метою врегулювання питань перетинання громадянами України державного кордону України в умовах дії на території України воєнного стану Кабінетом Міністрів України внесено зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі – Правила).

Відповідно до пункту 2-1 Правил у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Законодавство України не покладає на Державну прикордонну службу України обов’язку ведення вичерпного переліку документів, необхідних для перетину державного кордону.

Відповідно до вимог Закону України «Про прикордонний контроль» рішення про надання дозволу на перетинання державного кордону на виїзд з України (відмову у перетинанні державного кордону) буде прийнято безпосередньо в пункті пропуску відповідно до вимог законодавства, що регламентує порядок виїзду за кордон громадян України в умовах дії на території України правового режиму воєнного стану та після вивчення документів, що підтверджують наявність (відсутність) підстав для надання такого дозволу», - зазначив у відповіді Директор Департаменту охорони державного кордону Леонід Баран.

Отже, як би не було урегульовано питання виїзду у законодавстві, остаточне рішення ухвалюється у пункті пропуску.

Нагадаємо, ДПСУ притримується такої практики вже довгий час.

«Згідно з вимогами Закону України «Про прикордонний контроль» повноваження щодо надання особам, у тому числі і громадянам України призовного віку, дозволу на перетин державного кордону України надані уповноваженим посадовим особам, які здійснюють прикордонний контроль у пунктах пропуску через державний кордон України.

Відповідно до статті 20 Закону України «Про Державну прикордонну службу України» посадові особи Державної прикордонної служби України наділені повноваженнями з перевірки у осіб, що прямують через державний кордон України, документів на право виїзду з України, з'ясування підстав для перетину державного кордону України та у випадках, передбачених законодавством, вправі приймати рішення про відмову у перетині державного кордону України», - наголошували у ДПСУ.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду