У Державній прикордонній службі вважають зміст Правил перетинання кордону непублічною інформацією: відповідь ДПСУ, ДОКУМЕНТ

15:27, 30 січня 2023
Державна прикордонна служба вважає, що Правила перетинання державного кордону громадянами України не підпадають під визначення публічної інформації, ДОКУМЕНТ.
У Державній прикордонній службі вважають зміст Правил перетинання кордону непублічною інформацією: відповідь ДПСУ, ДОКУМЕНТ
Фото: hromadske
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Про те, що у Державній прикордонній службі України мають місце проблеми з виконанням закону про доступ до публічної інформації, «Судово-юридична газета» вже писала раніше.

Окрім того, що для відповіді на запит ДПСУ потребує біля 2 місяців, там наполягають на тому, що на такий документ, як Правила перетинання кордону громадянами України, не розповсюджується законодавство про доступ до публічної інформації.

Правила перетину кордону – непублічна інформація (на думку ДПСУ)

Восени Уряд виключив довідку до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) з переліку документів, необхідних українцям для перетину кордону (Постанова КМУ від 28 жовтня 2022 року №1212). Відповідно читачі видання поцікавилися, який же актуальний перелік документів, що мають надати особи, які мають третю групу інвалідності або є пенсіонерами, для дозволу на виїзд за кордон.

Наше видання направило до Державної прикордонної служби запит на публічну інформацію за встановленою формою, де вказало наступні запитання, більшість з яких вимагає лише відповіді «так» чи «ні». Ось ці запитання:

  1. 1. Чи має право перетинати державний кордон на виїзд з України особа-чоловік, що має третю групу інвалідності? 
  2. Якщо так, які підтверджуючі документи має надати особа-чоловік, який має третю групу інвалідності для того, щоб перетнути державний кордон на виїзд з України?
  3. Чи має право перетинати державний кордон на виїзд з України особа-чоловік, який є пенсіонером?
  4. Якщо так, які підтверджуючі документи має надати особа-чоловік, який є пенсіонером, для того, щоб перетнути державний кордон на виїзд з України? Чи достатньо для цього пенсійного посвідчення?
  5. За умов відсутності яких документів особам-чоловікам, що мають третю групу інвалідності або пенсіонерам працівники Державної прикордонної служби можуть заборонити перетнути державний кордон на виїзд за межі України?

Дана інформація взагалі не вимагає створення нових даних (а лише вимагає від відповідного підрозділу ДПСУ надати посилання на відповідні законодавчі та власні нормативні акти, якщо вони є), тож повністю підпадає під визначення «публічна інформація». Крім того, частково ця інформація вже розміщена у розділі «Питання-відповіді» на сайті самої ж Прикордонної служби.

Разом з тим, у ДПСУ вважають, що відповідь «так» чи «ні» та цитування законів – це «створення нової інформації», а зміст Правил перетинання кордону – це, вочевидь, «секретний» документ.

«Ознакою публічної інформації є її попередня фіксація на матеріальних носіях. Закон регулює відносини щодо доступу до інформації, яка вже існує, і не вимагає у відповідь на запит створювати інформацію (зокрема й роз’яснювати вимоги законодавства, створювати довідки, витяги чи надавати пояснення) або вчиняти дії (утримуватись від їх вчинення).

Разом з тим, відповідь на Ваш запит потребує надання роз’яснень та консультацій Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57, та іншого законодавства, що публічною інформацією не є.

На підставі пункту 1 частини першої статті 22 Закону повідомляємо про відмову у задоволенні Вашого запиту відповідно до порядку, визначеного Законом», - написав у відповіді Директор Департаменту охорони державного кордону Леонід Баран.

Про які норми не знає Леонід Баран?

(Фото: ДПСУ)

Слід нагадати, яким чином дане питання регулює Закон «Про доступ до публічної інформації».

У Законі міститься стаття 10-1, за якою «публічна інформація у формі відкритих даних – це публічна інформація у форматі, що дозволяє її автоматизоване оброблення електронними засобами, вільний та безоплатний доступ до неї, а також її подальше використання. Розпорядники інформації зобов’язані надавати публічну інформацію у формі відкритих даних на запит, оприлюднювати і регулярно оновлювати її на єдиному державному вебпорталі відкритих даних та на своїх вебсайтах».

Відповідно до Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, затвердженого постановою КМУ від 21 жовтня 2015 р. №835, та Додатку до положення «Перелік наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних», до таких даних належать зокрема:

  • Нормативно-правові акти, акти індивідуальної дії (крім внутрішньоорганізаційних), прийняті розпорядником інформації, проекти нормативно-правових актів, інформація, визначена законодавством про засади регуляторної політики.

Цей перелік стосується усіх розпорядників інформації.

На сайті ДПСУ оприлюднено Перелік відомостей, що становлять службову інформацію у Державній прикордонній службі України і відомості стосовно того, чи має право перетинати державний кордон на виїзд з України особа-чоловік, що має третю групу інвалідності або особа-чоловік, який є пенсіонером, перелік документів для перетину кордону, до службової інформації не відносяться.

Також слід нагадати, що відповідно до пункту 4 Положення про Адміністрацію Державної прикордонної служби України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 р. №533, Адміністрація Держприкордонслужби узагальнює практику застосування законодавства з питань, що належать до компетенції Адміністрації Держприкордонслужби, організовує інформаційно-роз’яснювальну роботу; здійснює розгляд звернень громадян з питань, пов’язаних з діяльністю Держприкордонслужби, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери її управління тощо.

Згідно зі статтею 15 Закону «Про доступ до публічної інформації», ДПСУ зобов'язана оприлюднювати зокрема нормативно-правові акти, акти індивідуальної дії (крім внутрішньоорганізаційних), прийняті розпорядником, проекти рішень, що підлягають обговоренню, інформацію про нормативно-правові засади діяльності; перелік та умови отримання послуг, що надаються, форми і зразки документів, правила їх заповнення; інформацію про систему обліку, види інформації, яку зберігає розпорядник перелік наборів даних, що оприлюднюються у формі відкритих даних.

Відповідно до статті 22 Закону «Про доступ до публічної інформації» розпорядник інформації має право відмовити в задоволенні запиту в таких випадках:

1) розпорядник інформації не володіє і не зобов'язаний відповідно до його компетенції, передбаченої законодавством, володіти інформацією, щодо якої зроблено запит;

2) інформація, що запитується, належить до категорії інформації з обмеженим доступом відповідно до частини другої статті 6 цього Закону;

3) особа, яка подала запит на інформацію, не оплатила передбачені статтею 21 цього Закону фактичні витрати, пов'язані з копіюванням або друком;

4) не дотримано вимог до запиту на інформацію, передбачених частиною п'ятою статті 19 цього Закону.

Відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел, або відповідь не по суті запиту вважається неправомірною відмовою в наданні інформації.

Розпорядник інформації, який не володіє запитуваною інформацією, але якому за статусом або характером діяльності відомо або має бути відомо, хто нею володіє, зобов'язаний направити цей запит належному розпоряднику з одночасним повідомленням про це запитувача. У такому разі відлік строку розгляду запиту на інформацію починається з дня отримання запиту належним розпорядником.

Таким чином, підставою для відмови у задоволенні запиту не може бути «бачення» ДПСУ того, що їй доводиться «роз’яснювати» Правила перетинання кордону шляхом надання відповіді «так» чи «ні» та надання переліку документів, необхідних для перетинання кордону відповідною категорією осіб.

Тож, Державна прикордонна служба свідомо порушує закон про доступ до публічної інформації, за що встановлена відповідальність.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва