Депутати не захотіли робити платними дороги для вантажівок

17:15, 8 лютого 2023
Комітет Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури рекомендує Верховній Раді відправити на доопрацювання урядовий законопроєкт про встановлення плати за проїзд для авто вагою понад 12 тон.
Депутати не захотіли робити платними дороги для вантажівок
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури рекомендує Верховній Раді відправити на доопрацювання урядовий законопроєкт №6087 про внесення змін до деяких законів України щодо плати за використання автомобільних доріг загального користування, яким пропонується запровадити плату за користування дорогами для транспортних засобів вагою понад 12 тон, тобто вантажівок чи фур.

Законопроектом передбачається: встановлення плати за користування автомобільними дорогами загального користування державного значення транспортними засобами з повню масою 12 т. і більше незалежно від країни реєстрації транспортного засобу;

запровадження системи контролю за рухом транспортними засобами за допомогою мітки радіочастотної ідентифікації та веденням електронної системи плати за користування автомобільними дорогами;

При цьому кошти отримані за справляння плати за користування автомобільними дорогами загального користування державного значення та кошти від санкцій за порушення порядку справляння такої плати, відповідно до проєкту, направляються до державного дорожнього фонду.

На думку членів комітету в разі його ухвалення в нинішній редакції може виникнути складність з реалізацією.

Комітет з питань транспорту та інфраструктури зазначає, що зміни до закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України», «Про автомобільні дороги», «Про дорожній рух» та «Про Національну поліцію» містять словосполучення «автомобільні дороги загального користування».

Водночас запропонована проектом нова стаття 33-1 містить також словосполучення «автомобільні дороги загального користування державного значення». Відповідно до статті 8 Закону України «Про автомобільні дороги» автомобільні дороги загального користування поділяються на автомобільні дороги державного та місцевого значення.

Тому, у разі прийняття законопроекту, можуть виникнути складності в його реалізації, при стягненні плати за використання автомобільних доріг загального користування, тоді як нова стаття 33-1 містить лише автомобільні дороги державного значення.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Кабмін ухвалив постанову, що передбачає фінансування впровадження, утримання та розвиток системи збору плати за використання автомобільних доріг загального користування вантажівками.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду