Суд визнав незаконним наказ про мобілізацію батька трьох дітей: як це стало можливим

14:30, 12 лютого 2023
У територіальному центрі комплектування заявили, що не були зобов’язані перевіряти наявність неповнолітніх дітей у мобілізованого.
Суд визнав незаконним наказ про мобілізацію батька трьох дітей: як це стало можливим
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Черкаський окружний адміністративний суд визнав протиправним та скасував наказ начальника територіального центру комплектування та соціальної підтримки в частині призова на військову службу щодо місцевого мешканця, який був мобілізований та тривалий час служив у Збройних Силах.

Як зазначено в матеріалах справи, 28 лютого 2022 року начальник Черкаського територіального центру комплектування та соціальної підтримки видав наказ про призов місцевого мешканця на військову службу, після чого він був направлений у військову частину.

Втім, у вересні громадянин оскаржив відповідний наказ, пославшись на те, що у нього на утриманні та вихованні перебувають троє неповнолітніх дітей. Він зазначив, що оскаржуваний наказ виданий всупереч абзацу четвертому ч. 1 ст. 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається жінкам та чоловікам, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років). Щодо строків позову, чоловік вказав, що постійно змінює місце дислокації разом з військовою частиною, а тому лише у вересні 2022 року у нього виникла можливість зібрати необхідні документи та звернутись з позовом до суду.

Відповідач (територіальний центр комплектування), однак, проти задоволення позовних вимог заперечив, вказавши, що під час мобілізації позивач не повідомив про наявність у нього трьох неповнолітніх дітей. Також, відповідач зазначив, що територіальний центр комплектування та соціальної підтримки не зобов’язаний був перевіряти сімейний стан громадянина.

Окрема відповідач припустив, що записи про дітей чоловіка в його паспорті могли бути зроблені будь-якою особою і в будь-який час, а записи щодо дітей ніяким чином не посвідчені і не містять відомостей про реєстрацію народження.

Також, виявилось, що з моменту мобілізації по червень 2022 року позивач не звертався з відповідним рапортом до командування військової частини, де проходив службу.

Дослідивши позиції сторін, суд встановив, що мобілізований дійсно є батьком трьох неповнолітніх дітей 2009, 2011 та 2014 років народження, про що свідчили додані до позову копії свідоцтв про народження.

Також, суд вказав, що відповідні відмітки були зроблені в паспорті мобілізованого, до того ж він має посвідчення про пільги для багатодітних сімей.

Достовірність інформації про неповнолітніх дітей також підтвердила сільська рада селища, в якому проживав чоловік.

Суд зазначив, що з огляду на діюче законодавство, батько трьох неповнолітніх дітей міг бути призваний лише за власною згодою, тобто добровільно.

Втім, начальник територіального центру комплектування та соціальної підтримки чомусь у лютому 2022 року не ознайомив батька трьох дітей з наказом про призов на військову службу.

У підсумку, 18 січня 2023 року суд визнав протиправним та скасував наказ начальника Черкаського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки від 28 лютого 2022 року в частині призову чоловіка на військову службу та його направлення для проходження військової служби до військової частини.

Нагадаємо, що раніше «Судово-юридична газета» повідомила, що випускник військової кафедри заявив в суді, що не здатен командувати військовим підрозділом і попросив засудити його.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки