Судді та адвокати затягують розгляд «справ Майдану», — Офіс Генпрокурора

07:50, 20 лютого 2023
Прокурори незадоволені невеликою кількістю обвинувальних вироків та наполягають на зміні норм КПК.
Судді та адвокати затягують розгляд «справ Майдану», — Офіс Генпрокурора
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В Офісі Генпрокурора вчергове повідомили, що якщо не внести зміни в діючий Кримінальний процесуальний кодекс (КПК), то притягнути до відповідальності осіб, які протидіяли масовим акціям протесту у 2013-2014 роках, буде вкрай важко.

Як зазначив 17 лютого 2023 року керівник Департаменту організації, процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами у 2013-2014 роках Офісу Генпрокурора Олексій Донський, чимала відповідальність за такий стан речей лежить на суддях та адвокатах.

«Наша головна проблема – це дисбаланс між кількістю скерованих в суди обвинувальних актів та кількістю обвинувальних вироків. Це справжня біда. З 2014 року засуджено лише 29 осіб, ще 20 осіб звільнені від кримінальної відповідальності у зв’язку з закінченням строків давності. Всього в судах зараз знаходиться 165 кримінальних проваджень щодо подій Майдану. Справи роками лежать в судах. Є ситуації, де лише підготовчі засідання у справах тривають вже кілька років», - розповів Олексій Донський.

На думку представника Офісу Генпрокурора, адвокати вдало користуються недосконалістю КПК та затягують судові процеси.

«Є проблема з законодавством, яке дає можливість затягувати процес. Це елемент адвокатської тактики. Сторона захисту максимально затягує процес, а діюче законодавство для цього дає багато можливостей», - розповів Олексій Донський.

Як зазначив прокурор, вкрай необхідні зміни у КПК, поки ще не сплили строки давності по багатьох кримінальних провадженнях.

«Вкрай необхідні зміни до Кримінального процесуального кодексу. Наприклад, треба встановити чіткі строки судового розгляду. По важких злочинах проти Майдану строки спливають через рік. Нам треба зробити все можливе і неможливе, щоб не допустити цього», - наголосив Олексій Донський.

Нагадаємо, що у листопаді 2022 року Офіс Генпрокурора повідомив, що у справах, навіть де є обвинувачені у тяжких злочинах, поступово спливають строки притягнення до кримінальної відповідальності (10 років), окрім справ, де фігурує ст. 115 (умисне вбивство) КК. 

Тоді ж Офіс Генпрокурора пообіцяв «створити проблеми» суддям, які, на думку прокуратури, затягують з розглядом справ, пов’язаних з масовими акціями протесту у 2013-2014 роках.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду