Раді пропонують спрямувати чистий прибуток компанії, що видає доступні кредити українцям на фінансування іпотечних програм

14:31, 17 березня 2023
Пропонується до кінця 2027 року спрямовувати чистий прибуток акціонерного товариства «Укрфінжитло» на фінансування іпотечних програм.
Раді пропонують спрямувати чистий прибуток компанії, що видає доступні кредити українцям на фінансування іпотечних програм
Джерело фото: depositphotos.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракції «Слуга народу» та опозиції серед яких голова комітету з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №9113 про внесення зміни до підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування Приватного акціонерного товариства "Українська фінансова житлова компанія", яким пропонується тимчасово спрямовувати чистий прибуток підприємства і відповідно дивіденди, які мали бути сплачені до державного бюджету на фінансування іпотечних програм.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 11 закону «Про управління об’єктами державної власності» та встановити, що до 31 грудня 2027 року (включно) чистий прибуток приватного акціонерного товариства «Українська фінансова житлова компанія», з якого розраховуються та сплачуються дивіденди до державного бюджету України, зменшується на суму доходів, отриманих від облігацій внутрішніх державних позик України (ОВДП), але не більше суми кредитів, виданих за звітний період за програмами іпотечного кредитування, умови яких визначенні рішеннями Кабінету Міністрів України, в тому числі забезпечених предметом іпотеки, що обліковуються на балансі на кінець звітного періоду.

Отже передбачається надання можливості підприємству спрямовувати чистий прибуток і дивіденди на фінансування пільгових кредитів на житло для українців. Податкові пільги для «Укрфінжитла» закріплюються і в податковому кодексі.

Як зазначається у пояснювальній записці, «з урахуванням актуальності житлових питань в умовах війни, значного попиту та соціальної спрямованості іпотечної програми, яку реалізує «Укрфінжитло», з огляду на завдання, що створюють додаткове навантаження на наявні фінансові ресурси товариства, перенаправлення податку на прибуток та чистого прибутку компанії, на фінансування іпотечних програм, дозволить збільшити обсяги кредитування».

Автори додають, що враховуючи світовий досвід (практика запроваджена в США, де квазідержавні іпотечні агенції - зокрема Federal Home Loan Mortgage Corporation, Federal National Mortgage Association - мають пільги з оподаткування), можна стверджувати, що застосування окремого підходу в оподаткуванні фінансових установ, які працюють на ринку іпотечного кредитування може забезпечити значний соціально-економічний ефект за рахунок консолідації джерел фінансування цільових програм без потреби залучення додаткового фінансування з боку держави.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Кабінет міністрів ухвалив постанову про збільшення статутного капіталу «Укрфінжитла» на 30 мільярдів гривень за рахунок випуску ОВДП.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду