Справи ОАСК передадуть для розгляду в адміністративні суди інших областей – Верховна Рада

14:26, 22 березня 2023
Законопроект розробили народні депутати та Верховний Суд.
Справи ОАСК передадуть для розгляду в адміністративні суди інших областей – Верховна Рада
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Верховній Раді розробили варіант відновлення розгляду адміністративних справ, які раніше знаходились у провадженні Окружного адміністративного суду м. Києва.

Як розповів голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Денис Маслов, разом з Верховним Судом вже розроблено законопроект, який передбачає можливість передачі для розгляду справ ліквідованого ОАСК в окружні адміністративні суди інших областей.

Як зазначив Денис Маслов в коментарі «Укрінформ», це необхідно зробити «для забезпечення громадянам доступу до правосуддя» до початку роботи лише нещодавно зареєстрованого Київського міського окружного адміністративного суду. 

«Чи просто це зробити? Ні. І з процесуальної точки зору, і з організаційної точки зору», - розповів Денис Маслов.

Нагадаємо, що 13 грудня 2022 року президент Володимир Зеленський підписав закон про ліквідацію Окружного адміністративного суду м. Києва.

Однак зразу ж виникло питання, хто та коли буде розглядати десятки тисяч справ, що знаходились у провадженні ОАСК.

Згідно з законом, 28 лютого 2023 року був зареєстрований новий Київський міський окружний адміністративний суд (КМОАС), однак він поки що не почав працювати, оскільки для зазначеного суду потрібно ще здійснити добір суддів та працівників апарату.

У перехідний період від ліквідації ОАСК до запуску роботи КМОАС, справи, що були у провадженні ОАСК, повинен розглядати Київський окружний адміністративний суд (КОАС).

Втім, виявилося, що навіть для того, щоб прийняти справи від ОАСК у КОАС немає достатньої кількості працівників апарату та приміщень, не кажучи вже про те, що в КОАС здійснюють правосуддя вдвічі менше суддів, ніж в ОАСК.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді