В усіх будинках без ОСББ після війни з’являться управителі — набув чинності закон

08:14, 24 березня 2023
Законом зобов’язано місцеву влади протягом 6 місяців після завершення воєнного стану провести конкурс з призначення управителя будинку, де за 2 місяці до конкурсу не створено ОСББ чи не обрано форму управління будинком.
В усіх будинках без ОСББ після війни з’являться управителі — набув чинності закон
Зображення від freepik
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Набув чинності закон про внесення змін до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про житлово-комунальні послуги", яким передбачається проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирних будинків, де не створено ОСББ, співвласниками не прийнято рішення про форму управління будинком там де такі конкурси не було проведено.

Зазначеним законом внесено зміни до закону про житлово-комунальні послуги та визначено, що у разі якщо конкурс з призначення управителя багатоквартирного будинку не було проведено до 1 травня 2021 року, виконавчий орган відповідної місцевої ради (або інший орган — суб’єкт владних повноважень, якому делеговані функції із здійснення управління об’єктами житлово- комунального господарства, забезпечення їх утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг) зобов’язаний не пізніше шести місяців з дня припинення або скасування воєнного стану оголосити і провести конкурс з призначення управителя багатоквартирного будинку у будинках, у яких станом на дату, що передує двом місяцям до запланованої дати оголошення конкурсу, не створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, співвласниками не прийнято рішення про форму управління багатоквартирним будинком та не оголошено і не проведено такий конкурс.

Поява управителів у будинках, в яких не було створено ОСББ чи не визначено іншої форми управління будинком управителів передбачена законом «Про житлово-комунальні послуги». Згідно з документом управителі багатоквартирного будинку - фізична особа - підприємеці або юридичні особи, які за договором із співвласниками забезпечують належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб.

Потенційно для мешканців будинків може формально  нічого і не змінитися. Адже не рідко, зокрема у Києві колишні ЖЕКи змінюють вивіски на керуючі компанії.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», парламент спростив можливості ОСББ щодо термомодернізації.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду