До судді Верховного суду штату Нью-Йорк, який розгляне обвинувачення Трампу, виникли питання щодо упередженості

17:07, 4 квітня 2023
Суддя Хуан Мерчан раніше головував у кримінальних справах про податкове шахрайство за участю компанії Трампа, і в обох справах рішення були не на користь Трампа.
До судді Верховного суду штату Нью-Йорк, який розгляне обвинувачення Трампу, виникли питання щодо упередженості
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, 4 квітня о 21-00 за київським часом у Верховному суді штату Нью-Йорк відбудеться слухання з приводу обвинувачення колишнього президента США Дональда Трампа. Це унікальний випадок, адже ніколи в історії Сполучених Штатів чинному чи колишньому президентові ще не було оголошено кримінальне обвинувачення.

Раніше ми писали, що суддя Хуан Мерчан заборонив використання під час засідання мобільних телефонів, ноутбуків та іншої техніки.

Минулого тижня Дональд Трамп заявив, що суддя, який розглядатиме його обвинувачення 4 квітня, «ненавидить його». Підставою для такої оцінки Трампа, зробленої у власній мережі екс-президента Truth Social, є те, що суддя Хуан Мерчан головував у двох непов'язаних кримінальних справах про податкове шахрайство за участю компанії Трампа з нерухомості та його колишнього фінансового директора, обидва з яких призвели до несприятливих для захисту результатів.

У випадку з колишнім фінансовим директором Алленом Вайссельбергом суддя Мерчан, пославшись на корпоративну жадібність, сказав, що виніс би «суворіший вирок», ніж п'ять місяців ув'язнення, які екс-керівник отримав у результаті угоди про визнання провини.

З огляду на цю історію, як зазначає Politico, деякі нью-йоркські юристи припустили, що для Мерчана погано головувати у новій справі проти Трампа.

За словами колишнього співробітника суду, голова суду може втрутитися та вести судовий розгляд самостійно або замінити Мерчана іншим суддею. Але експерти заявили, що немає жодних юридичних підстав для заборони головувати Мерчану.

«Якби були якісь факти, які свідчать про те, що суддя став ірраціональним або розлютованим, тоді могла б виникнути суперечка, але проста участь у цих інших справах не є підставою для відводу», — сказав Стівен Луберт, співавтор книги «Поведінка суддів та етика».

Тим не менш, видимість упередженості – чого судді намагаються уникати – зберігається, за словами двох інсайдерів суду в Нью-Йорку.

Колишній помічник окружного прокурора Манхеттена, який зараз працює адвокатом у кримінальних справах, сказав, що він був здивований, що Мерчан займається судовим переслідуванням Трампа окружним прокурором Елвіном Бреггом за звинуваченнями, пов'язаними з виплатою грошей за мовчання в 2016 році.

«Я не думаю, що це відмінний крок із боку судової системи — призначити одного й того ж суддю», — сказав колишній прокурор, якому надали анонімність, бо має справи, які розглядає Мерчан.

«Я просто шокований, що голова суду не веде справу такого значення. Колишній президент, якого звинувачено, вимагає, щоб голова суду зайнявся цим», — сказав він, маючи на увазі Еллен Бібен, адміністративну суддю кримінального суду. Бібен також є колишнім головою Об'єднаної комісії штату Нью-Йорк із суспільної етики, у свій час генеральним інспектором штату Нью-Йорк та спеціальним заступником генерального прокурора з питань суспільної чесності.

Трамп заявив у публікації Truth Social, що Мерчан був «обраний вручну Бреггом та прокурорами». Але офіс окружного прокурора Манхеттена не має жодного відношення до вибору суддів.

Натомість ця відповідальність лежить виключно на судовій системі. Очікується, що Мерчан буде суддею першої інстанції у справі Трампа, бо він був суддею, який спостерігав за великим журі присяжних, яке проголосувало за звинувачення колишньому президентові в четвер вдень.

Представник нью-йоркського суду, якому було надано анонімність для обговорення внутрішніх процесів, сказав, що судді обираються для спостереження за великим журі випадково за допомогою колеса призначення.

За словами чиновника, якщо велике журі виносить обвинувальний акт, суддя, який спостерігає за великим журі, потім веде наступний судовий розгляд.

Девід Букставер, колишній директор зв'язків із громадськістю Управління судової адміністрації штату Нью-Йорк, сказав в інтерв'ю, що Бібен, порадившись з іншими, включаючи головного суддю судової системи штату Таміко Амакер, може призначити іншого суддю для ведення справи.

Мерчан безперечно досвідчений. Вперше його було призначено до Верховного суду штату Нью-Йорк — саме так штат Нью-Йорк називає суд першої інстанції на Манхеттені — 2006 року колишній мер Нью-Йорка Майкл Блумберг, а 2009 року перейшов до кримінального суду. Перш ніж стати суддею, він сім років працював помічником генерального прокурора в Генеральній прокуратурі штату Нью-Йорк, а раніше помічником окружного прокурора Манхеттена.

Декілька юристів та інших судових чиновників, які знають Мерчана, сказали, що він має відповідний темперамент для цієї роботи. «Він дуже спокійний і врівноважений в управлінні своїм залом суду», - сказала провідний адвокат у кримінальних справах Стейсі Річман, яка вела кілька справ перед Мерчаном.

Але інший адвокат у кримінальних справах погодився з тим, що через те, що Мерчан займається всіма справами, пов'язаними з Трампом, створює враження, що рішення вже ухвалене, навіть якщо це не так.

«Мені здається, що судова система має уникати передбачуваності», — сказав другий адвокат захисту, якому також було надано анонімність, оскільки він практикує перед Мерчаном.

Хоча команда захисту Трампа може подати Мерчану клопотання про самовідвід, це, певно, не дасть результату. Стівен Гіллерс, професор юридичного факультету Нью-Йоркського університету, що спеціалізується на судовій етиці, сказав, що найважливіше те, що Мерчан має «довіру колег і здатність вести справу».

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду