Добір нових суддів відбудеться не раніше весни 2024 року: які строки передбачає антикорупційна програма ДСА

15:55, 5 квітня 2023
Навесні 2024 року ДСА планує презентувати та провести консультації щодо нормативів кадрового і фінансового забезпечення судів, від яких залежить новий добір суддів на вакансії у судах.
Добір нових суддів відбудеться не раніше весни 2024 року: які строки передбачає антикорупційна програма ДСА
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Наказом від 3 квітня голова Державної судової адміністрації Олексій Сальніков затвердив у новій редакції план антикорупційних заходів у ДСА. Він має назву «Завдання і заходи з реалізації засад антикорупційної політики Державної судової адміністрації України». З нього випливає, що основні зміни у цифровізації судової гілки влади настануть вже у 2024-2025 роках.

Також план встановлює строки, коли ДСА має затвердити нормативи кадрового і фінансового забезпечення судів.

Це важливо з огляду на те, що саме від цих нормативів залежить те, у якій кількості визначать потребу в нових суддях для судової системи України. Тобто, теоретично новий добір суддів відбудеться не раніше весни-літа 2024 року.

Нагадаємо, Уряд не так давно затвердив Державну антикорупційну програму, відповідно до якої всі органи мають звітувати щодо її виконання в своїй частині.

Нормативи кадрового і фінансового забезпечення судів – весна 2024 року

До березня 2024 року

Заплановане розроблення проектів нормативів кадрового, фінансового, матеріально-технічного та іншого забезпечення судів. Відповідно програми у березні 2024 ці проекти просто мають бути оприлюднені.

У квітні 2024 року

Проведення консультацій щодо проектів нормативів кадрового, фінансового, матеріально-технічного та іншого забезпечення судів за участю Вищої ради правосуддя, ДСА, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів, суддів, неурядових організацій, міжнародних організацій, учасників проектів міжнародної технічної допомоги; отримання експертних висновків.

Суддівські досьє в електронній формі – весна 2024 року

Отже, до грудня 2023 року

Має бути розроблено програмного забезпечення та запровадження технічного устаткування, необхідні для забезпечення формування і ведення суддівського досьє (досьє кандидата на посаду судді) в електронній формі у Єдиній судовій

інформаційно-телекомунікаційній системі (ЄСІТС)

Однак лише у березні 2024 року

Має бути підготовлено та затверджено положення, що визначає порядок функціонування підсистеми, у якій забезпечується формування і ведення суддівського досьє (досьє кандидата на посаду судді) в електронній формі у ЄСІТС (ДСА - співвиконавець).

В ці строки до Вищої ради правосуддя внесено подання про внесення відповідних змін до Положення про ЄСІТС.

Повноцінне електронне правосуддя (ЄСІТС) – початок 2025 року

До грудня 2023 року

Створення та впровадження системи електронного процесуального діловодства як частини Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

До червня 2024 року

ДСА заплановано розроблення та затвердження Положення про Єдину судову інформаційно- телекомунікаційну систему, яке визначає порядок функціонування та застосування усіх підсистем (модулів)

А до грудня 2024 року

Розроблення програмного забезпечення та запровадження технічного устаткування, необхідних для забезпечення реалізації повного функціоналу ЄСІТС, за участю визначених за результатами конкурентних та прозорих публічних закупівель постачальників/виконавців (у тому числі щодо розширення функціоналу ЄСІТС з урахуванням положень процесуального законодавства та щодо забезпечення судів засобами інформатизації (серверним, мережевим та комп’ютерним обладнанням, зокрема сканерами)

Отже, повноцінна робота ЄСІТС може початися лише у 2025 році.

Реєстр виконавчих документів

До серпня 2023 року

Заплановане упровадження Єдиного державного реєстру виконавчих документів з урахуванням архітектурних вимог для подальшого застосування технологій масивів даних.

Потім, через 6 місяців (тобто, приблизно у лютому 2024 року) – забезпечення обміну даними та технічної можливості взаємодії між Автоматизованою системою виконавчого провадження та Єдиним державним реєстром виконавчих документів

До грудня 2023

Впровадження Єдиного державного реєстру виконавчих документів як частини ЄСІТС.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді