Депутати підтримали збільшення строку розгляду справ про конфіскацію активів осіб, які так чи інакше підтримують агресію РФ

20:00, 6 травня 2023
Комітет Верховної Ради з питань правової політики підтримав у другому читанні законопроєкт, яким пропонується збільшити до 30 днів строк розгляду у Вищому антикорупційному суді справ стосовно конфіскації майна фізичних та юридичних осіб, які так чи інакше підтримують агресію РФ проти України.
Депутати підтримали збільшення строку розгляду справ про конфіскацію активів осіб, які так чи інакше підтримують агресію РФ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендує депутатам ухвалити у другому читанні та в цілому законопроєкт №8392 авторства групи народних депутатів з фракції «Слуга народу» серед яких голова комітету з питань правової політики Денис Маслов про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування санкцій, яким пропонується збільшити строк розгляду справ щодо конфіскації активів осіб, які підтримують агресію РФ та дозволити подавати позови щодо цього під час дії правового режиму воєнного стану.

Законопроєктом пропонується внести зміни до стаття 283-1 Кодексу адміністративного судочинства та встановити, що позовна заява про застосування санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини першої статті 4 Закону України "Про санкції"(стягнення в дохід держави активів, що належать фізичній або юридичній особі, а також активів, щодо яких така особа може прямо чи опосередковано (через інших фізичних або юридичних осіб) вчиняти дії, тотожні за змістом здійсненню права розпорядження ними), подається до Вищого антикорупційного суду протягом строку дії правового режиму воєнного стану. Санкція застосовується стосовно осіб, які підтримують агресію РФ проти України.

Розгляд позову про стягнення в дохід держави активів, згідно з документом відбуватиметься протягом 30 днів (наразі 10 днів).

При цьому зазначається, що неявка в судове засідання учасників справи та/чи їх представників, належним чином повідомлених про дату, час та місце її розгляду, не перешкоджає розгляду позовної заяви по суті та не може бути підставою для зупинення строків її розгляду, відкладення засідання на інший час чи дату або оголошення перерви в судовому засіданні.

Збільшиться і строк розгляду апеляційної скарги на рішення ВАКС. Передбачається, що розгляд апеляційної скарги здійснюється Апеляційною палатою Вищого антикорупційного суду протягом п’ятнадцяти днів з дня надходження апеляційної скарги до суду.

При цьому Апеляційна скарга, подана особою з підстав вирішення судом питання про її права, свободи, інтереси та (або) обов’язки, якщо судовим рішенням питання про права, свободи, інтереси та (або) обов’язки такої особи не вирішувалося, ухвалою апеляційного суду не приймається до розгляду і повертається.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Президент України Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти 185 компаній та осіб, причетних до перевезення солдатів і техніки РФ.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду