Апеляційна палата ВАКС залишила під вартою колишнього голову ДФС Романа Насірова

16:05, 8 травня 2023
Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відмовила у задоволенні скарг захисту колишнього керівника ДФС Романа Насірова та залишила запобіжний захід йому без змін.
Апеляційна палата ВАКС залишила під вартою колишнього голову ДФС Романа Насірова
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила під вартою колишнього голову Державної фіскальної служби Романа Насірова, якого НАБУ і САП підозрюють в одержанні понад 722 млн грн неправомірної вигоди від олігарха Олега Бахматюка.

Вищий антикорупційний суд продовжив  у квітні запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для ексголови ДФС до 5 червня з альтернативою понад 523 млн грн застави. Не погодившись з таким рішенням, адвокат Насірова подав апеляцію

«Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду 8 травня 2023 року розглянула апеляційні скарги сторони захисту на ухвалу слідчого судді ВАКС від 7 квітня 2023 року про продовження строку тримання під вартою колишнього голови ДФС України з альтернативою внесення понад 523 млн грн застави. За результатами розгляду колегія суддів залишила без задоволення апеляційні скарги сторони захисту, а ухвалу слідчого судді ВАКС  – без змін», - повідомили «Судово-юридичній газеті» у пресслужбі Апеляційної палати ВАКС

Ухвала оскарженню не підлягає

Як повідомляла «Судово-юридична газета», слідство у справі Насірова було завершено у лютому

Слідчі встановили, що протягом 2015-2016 років глава ДФС одержав на свою користь та на користь третіх осіб понад 722 млн гривень неправомірної вигоди від власника компаній аграрного холдингу за відшкодування ПДВ в прискореному режимі.

Хабар нарахували в іноземній валюті (5,5 млн доларів та 21 млн євро) через низку компаній, зареєстрованих за кордоном, які належали власнику одного з агрохолдингів.

Колишній чиновник виводив кошти через підприємства-нерезиденти, контроль над діяльністю яких здійснювався безпосередньо Насіров, його радник та інші особи, переважно родичі.

«Для перерахування коштів між вказаними юридичними особами під виглядом надання та отримання позик або постачання продукції підозрюваними також були залучені й інші підприємства-посередники, зареєстровані за межами України. При цьому частина коштів такої неправомірної вигоди була сформована безпосередньо із грошових коштів бюджетного відшкодування ПДВ, конвертованих в іноземну валюту», - пояснює слідство.

Дії Насірова кваліфіковані за ч. 4 ст. 368 ККУ, його радника – за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Гончар
    Надія Гончар
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олександр Ковальчук
    Олександр Ковальчук
    суддя Вінницького апеляційного суду