Депутати хочуть на рік продовжити перехід на українську шкіл, які працюють на мовах країн ЄС

11:06, 29 травня 2023
Пропонується продовжити період переходу шкіл на навчання українською мовою для учнів, рідною мовою яких є мова країн-членів ЄС на 1 рік, тобто до 1 вересня 2024 року.
Депутати хочуть на рік продовжити перехід на українську шкіл, які працюють на мовах країн ЄС
Фото з відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракції «Слуга народу» та опозиції зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №9332 про внесення зміни до розділу XІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про освіту» щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану, яким пропонується на рік продовжити можливість навчатися рідною мовою учням з країн ЄС за умови, якщо вони розпочали навчання до 1 вересня 2018 року.

Чинний закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» передбачає поступовий перехід на навчання українською мовою для учнів, для яких рідною мовою є мова країн-членів ЄС до вересня 2023 року. Разом з тим, як зазначається у пояснювальній записці «У зв’язку зі збройною агресією рф в системі освіти виникло питання реалізації прав осіб, які належать до національних меншин України, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу, і які розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року мовою відповідної національної меншини».

Чому питання переходу навчання нацменшин на українську мову актуалізувалося перед завершенням перехідного періоду автори не уточнюють, але пропонують продовжити період переходу шкіл на навчання українською мовою для учнів, рідною мовою яких є мова країн-членів ЄС на 1 рік, тобто до 1 вересня 2024 року.

Слід зазначити, що ще у 2019 році Венеційська комісія» критикувала мовний закон через дискримінаційні, на її думку, положення щодо мов, які не є мовами корінних народів України чи офіційними мовами країн-членів ЄС. Зокрема перехідний період навчання мовами нацменшин до 2023 року був встановлений лише для учнів, рідними мовами яких є мови країн-членів ЄС. Однак тривалий час норма в законі залишалася.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», набув чинності закон, який передбачає, що для отримання громадянства України потрібно скласти іспит на знання державної мови.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва