Херсонський апеляційний суд все ж відновлює роботу – з 12 червня, але є важливий нюанс

18:55, 30 травня 2023
Не всі судді Херсонського апеляційного суду хочуть повертатись у Херсон.
Херсонський апеляційний суд все ж відновлює роботу – з 12 червня, але є важливий нюанс
Джерело фото - Херсонський апеляційний суд
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вища рада правосуддя 30 травня 2023 року відновила територіальну підсудність справ Херсонського апеляційного суду, який з лютого 2022 року не здійснював правосуддя, спочатку через окупацію Херсонської області, а потім через складну ситуацію з безпекою у місті.

Згідно з рішенням Ради правосуддя, Херсонський апеляційний суд повинен відновити свою процесуальну діяльність з 12 червня 2023 року.

Як зазначив під час засідання ВРП голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко, ситуація з безпекою у Херсоні внаслідок періодичних обстрілів міста є складною. Втім, на думку голови апеляційного суду, в суді створені певні умови для забезпечення безпеки суддів, працівників апарату суду та учасників судових процесів.

«Частина суддів вважають за необхідне повернутись у Херсон, але частина вважає, що є потреба поки що почекати з поверненням у місто», - розповів Олександр Коровайко.

Втім, незважаючи на своєрідний «розкол» у колективі суду, Олександр Коровайко все ж звернувся з проханням розглянути питання щодо відновлення територіальної підсудності Херсонського апеляційного суду, а також запропонував припинити тимчасове відрядження 17 суддів, що раніше були відряджені в Одеський, Житомирський та Рівненський апеляційні суди.

Цікаво, що більшість суддів Херсонського апеляційного суду дійсно виступили проти припинення їх відрядження в інші апеляційні суди.

Про це, зокрема, зазначили судді Інна Вейтас та Віктор Майданік, відряджені до Рівненського апеляційного суду, а також судді Олена Кузнєцова та Сергій Радченко, які були тимчасово переведені в Житомирський апеляційний суд.

«Роботу Херсонського апеляційного суду потрібно відновлювати. Проте очевидним є те, що зараз у Херсоні відсутні умови для безпечної роботи нашої інституції. Кожного дня обстріли, при цьому повідомлень про тривоги немає, оскільки по місту б’ють артилерією з іншого берегу Дніпра. Військова адміністрація, прокуратура, ДСА дійсно хочуть відновити роботу суду, втім, судячи з всього, вони виходять з певних політичних міркувань. Але у підсумку, ніхто з них на захоче брати на себе відповідальність, якщо щось станеться» , - розповів суддя Сергій Радченко.  

З колегою погодились судді Інна Вейтас та Віктор Майданік.

 «У Херсоні у нас фактично не буде на розгляді справ через чергову зміну підсудності. До того ж, забезпечити безпеку суддям та учасникам процесу буде складно», - повідомила Інна Вейтас.

«Багато працівників апарату суду можуть не повернутись у Херсон. Разом з тим, у Рівненському апеляційному суді на нас вже розподілені справи, які ми маємо розглянути», - додав Віктор Майданік.

В цілому ж, як зазначили судді Херсонського апеляційного суду, «за» повернення в Херсон виступили 5 суддів, що спеціалізуються на розгляді кримінальних справ. Разом з цим, 13 суддів цивільної спеціалізації повідомили про незгоду з поверненням до Херсону.

На підтримку відряджених суддів також виступили голови Одеського, Житомирського та Рівненського апеляційних судів.  

Зокрема, голова Одеського апеляційного суду Ігор Артеменко зазначив, що повернення 13 відряджених суддів в Херсон буде мати наслідки вже для Одеського апеляційного суду, оскільки це позначиться на строках розгляду справ одеською апеляцією та навантаженні на суддів.

Втім, як підкреслив голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик, у схожому становищі знаходяться також судді Харківського, Чернігівського та Сумського апеляційних судів, втім, вони все ж здійснюють правосуддя.

У відповідь на це судді херсонської апеляції повідомили, що Херсон до лінії фронту знаходиться все ж значно ближче, ніж Харків чи Суми. «Місто від російських військ відділяє лише ріка Дніпро. В Херсон навіть звичайні мінометні міни залітають», - не погодились з головою ВРП херсонські судді.  

Втім, порадившись, члени ВРП все ж погодилися з пропозицією доповідача – члена ВРП Тетяни Бондаренко, яка запропонувала припинити відрядження суддів Херсонського апеляційного суду з 12 червня 2023 року.

Відповідну позицію підтримали усі 16 присутніх членів Вищої ради правосуддя.

Нагадаємо, що раніше «Судово-юридична газета» також розповідала про проблеми, з якими стикнеться Херсонський апеляційний суд після відновлення своєї роботи.

Автор В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду