Рада підтримала законопроєкт про запровадження страхування від воєнних ризиків

20:00, 3 червня 2023
Депутати підтримали у першому читанні законопроєкт, який передбачає, що Експортно-кредитне агентство буде займатися страхуванням від воєнних ризиків.
Рада підтримала законопроєкт про запровадження страхування від воєнних ризиків
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №9015 авторства групи депутатів з фракції «Слуга народу», опозиції та першого віце-спікера Олександра Корнієнка про внесення змін до Закону України "Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності" щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків, яким пропонується розширити перелік видів діяльності Експортно-кредитного агентства. За відповідне рішення проголосували 252 народних депутати.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 6 закону «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності» та передбачити, що Експортно-кредитне агентство буде також займатися страхуванням інвестицій в Україні від ризиків, які можуть бути спричинені збройною агресією, бойовими діями та/або тероризмом.

При цьому страхування прямих інвестицій, в тому числі страхування інвестицій в Україні від ризиків, які можуть бути спричинені збройною агресією, бойовими діями та/або тероризмом, здійснюється виключно за умови спрямування таких інвестицій на створення об’єктів та інфраструктури, необхідної для розвитку переробної промисловості та експорту товарів (робіт, послуг) українського походження, тобто локалізації виробництва.

Передбачається, що страхування інвестицій буде здійснюватися в межах статутного капіталу ЕКА(2 мільярди гривень станом на 2021 рік), а також шляхом перестрахування інвестицій в іноземних страхових компаніях.

Як зазначається у пояснювальній записці, існуюча нині «фінансова інфраструктура» надає можливість іноземному бізнесу інвестувати в Україну, скориставшись послугою страхування інвестицій від воєнних ризиків. Для прикладу, за інформацією Мінекономіки України, вже в найближчий час за підтримки MIGA(агенція гарантування інвестицій), інвестори зможуть убезпечити свої інвестиції в Україну, придбавши спеціальний страховий поліс, і отримати до 90% відшкодування своїх потенційних збитків, що отримані внаслідок військових дій.

Зазначається, що досягнуто домовленості з МIGA про пілотний проект вартістю 30 млн дол США. Також, в 2023 році планується реалізувати аналогічних проектів на суму до 1 млрд дол США. Аналогічні домовленості є з Американською міжнародною фінансовою корпорацією розвитку (DFC). Наразі компанія повідомила про готовність фінансувати український бізнес та страхувати іноземні інвестиції в Україну.

В той же час наголошується, що внутрішній інвестор не має можливості скористатися таким механізмом, тому пропонується аби Експортно-кредитне агентство займалося перестрахуванням від воєнних ризиків. Однак держава не буде виділяти додатково гроші на перестрахування воєнних ризиків.

«Ухвалення закону не вплине на видатки державного та місцевих бюджетів», - наголошується у пояснювальній записці.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та очільник Євроради Шарль Мішель нагадали, що інвестиції в Україну слідуватимуть за реформами.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки