У Чехії запрацює перший закордонний Центр допомоги врятованим українцям

00:05, 4 червня 2023
Там українці зможуть отримати доступ до необхідної інформації та спеціалізованої соціальної та психологічної підтримки.
У Чехії запрацює перший закордонний Центр допомоги врятованим українцям
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Україна домовилася про створення першого Центру допомоги врятованим для тимчасово переміщених українців у Чехії. Про це йдеться на сайті уряду. 

«Ми вдячні Чехії за потужну підтримку українців, які тимчасово перебувають на території їхньої країни. Серед них є ті, хто пережив жахи окупації, зазнав різного роду насильства з боку росіян. Вони переважно не повідомляють про пережите, але потребують фахової спеціалізованої підтримки. Деякі постраждалі готові говорити лише після місяців роботи з фахівцем. Відкриваючи Центри допомоги врятованим за кордоном, ми гарантуємо, що кожен, хто потребує, отримає допомогу», – зазначила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

Очікується, що Центр буде відкрито в Празі як пілотну модель за кордоном (для країн, що прихистили велику кількість українців). Центр допомоги надаватиме комплексну соціально-психологічну підтримку особам, які виїхали із зони активних бойових дій та/або тимчасово окупованих територій України.

«Більше 325 тисяч українців, які перебувають під тимчасовим захистом, все ще проживають у Чехії. З них 80% - це жінки та діти. Деякі українські жінки та діти постраждали від сексуального насильства внаслідок війни і вони привозять свої травми з собою. Деякі з них також стикаються з торгівлею людьми або сексуальною експлуатацією. Нам потрібно дати ефективну, спільну з урядами та чеськими постачальниками послуг, відповідь на ці виклики», – сказала Уповноважена Уряду Чехії з прав людини Клара Шимачкова Лауренчикова.

Центр допомоги у Чехії слугуватиме контактним пунктом, де українці зможуть отримати доступ до необхідної інформації та спеціалізованої соціальної та психологічної підтримки в одному місці.

У багатьох випадках постраждалі стикаються з мовним бар’єром за кордоном. Центр забезпечить безпечний простір для українців, де вони зможуть розповісти про свою травму та звернутися за допомогою рідною мовою.

У складних випадках, зокрема сексуального насильства, фахівці Центру допомагатимуть постраждалим відновитися в довгостроковій перспективі.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки