Кабмін пропонує Раді спростити процедуру зняття арешту з банківських рахунків боржників

16:41, 9 червня 2023
Кабмін зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, який передбачає автоматичне розблокування банківських рахунків після погашення заборгованості.
Кабмін пропонує Раді спростити процедуру зняття арешту з банківських рахунків боржників
Фото: depositphotos.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №9363 про внесення змін до деяких законів України щодо цифровізації виконавчого провадження, яким, зокрема пропонується спростити процедуру зняття арешту з банківських рахунків боржників.

Законопроєктом пропонується встановити, що зняття арешту відбуватиметься автоматично після надходження на відповідний рахунок державної виконавчої служби суми, яка підлягає стягненню.

В разі виконання зазначеної умови автоматизованою системою виконавчого провадження буде сформовано повідомлення про погашення заборгованості, яке є підставою для виключення особи з реєстру боржників і зняття арешту з її банківського рахунку чи рахунків. Наразі арешт з банківських рахунків фізосіб знімається після надходження постанови від виконавчої служби.

Порядок формування автоматизованою системою виконавчого провадження повідомлення, передбаченого абзацом першим цієї частини, та категорії стягнення виконавчих документів, за якими воно формується, визначаються Міністерством юстиції України. Зазначене повідомлення надсилається банку в день його формування.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає, що фізичні особи можуть з арештованих рахунків витрачати не більше ніж 13400 грн на місяць, але сплачувати податки без обмежень. При цьому користуватися зазначеними коштами клієнт зможе лише після надходження постанови від державного виконавця, в якій буде визначено відповідний рахунок.

Невдовзі після підписання закону вкладники банків почали масово повідомляти про арешти рахунків через, зокрема несплачені штрафи.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Оксана Куриленко
    Оксана Куриленко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Віктор Чаплицький
    Віктор Чаплицький
    суддя Київського районного суду м. Одеси