Депутати хочуть законодавчо заборонити стягувати з ФОПів штрафи за незастосування касових апаратів під час воєнного стану після його припинення

19:32, 18 червня 2023
У парламенті зареєстровано законопроєкт, яким пропонується звільнити від сплати штрафів бізнес за незастосування РРО під час воєнного стану після його завершення.
Депутати хочуть законодавчо заборонити стягувати з ФОПів штрафи за незастосування касових апаратів під час воєнного стану після його припинення
Джерело фото: tsn.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракції «Слуга народу» та опозиції серед яких нардеп з фракції монобільшості Олег Воронько зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №9394 про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо захисту прав платників податків, яким пропонується законодавчо закріпити звільнення бізнесу від сплати штрафів за незастосування касових апаратів після завершення воєнного стану.

Як зазначається у пояснювальній записці, Верховна Рада ухвалила закон, яким звільнила, зокрема ФОПів від штрафів за незастосування РРО окрім продажу підакцизних товарів. Водночас автори зауважують, що штрафи за незастосування касових апаратів під час воєнного стану можуть стягнути після його завершення.

Як вбачається із змісту положень, якими були внесені зміни до закону, санкції до суб’єктів господарювання не застосовуються до припинення/скасування воєнного стану. Однак, суб’єкти господарювання не звільняються від їх сплати за порушення Закону після припинення особливого правового режиму.

У зв’язку з цим, депутати пропонують уточнити положення законодавства та встановити, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за порушення вимог цього закону, крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», голова комітету з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що ФОПи будуть звільнені від санкцій за порушення і невикористання РРО, що вчинені до 1 серпня.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва