Медзаклади зобов'яжуть звітувати за благодійні внески

12:02, 27 липня 2017
Медзаклади України зобов'яжуть звітувати за благодійні внески, зібрані з фізичних та юридичних осіб.
Медзаклади зобов'яжуть звітувати за благодійні внески
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Обов'язкова звітність почнеться з 1 січня 2018 року.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

Нагадаємо, 25 липня Міністерство охорони здоров'я України підписало наказ, яким покладаються зазначені зобов'язання на медичні установи України.

За проведеними дослідженнями Інституту адвокації та аналітики пацієнти медустанов згодні платити за медичну допомогу за умови, що вони будуть знати і бачити, куди і за що вони платять, як їхні гроші розходяться і як вони вплинуть на лікування.

Для цього необхідно створити умови для публічного звітування фонду і лікарні про кількість надходжень і експлуатації благодійних внесків.

«Ніхто не довіряє і не буде довіряти фонду, якщо він не буде працювати прозоро і підзвітньо», — йдеться в повідомленні.

Відзначається, що на сьогоднішній день майже в кожному закладі охорони здоров'я працює благодійний фонд, а сім з десяти пацієнтів платили в нього внески.

Суми благодійних внесків складають сотні мільйонів гривень. Повідомляється, що зараз звітність зазначених фондів про зібрані кошти недоступна і/або непрозора.

У відомстві сподіваються, що медреформа взагалі виключить необхідність пошуку додаткових коштів лікарнями та існування фондів.

За словами прес-служби, вже зараз врегульована діяльність благодійних організацій при медичних установах.

Відзначаються наступні переваги підписаного наказу в тому, що даний указ вводить моніторинг пожертвувань на благодійні фонди лікарень, — він зменшує можливість використання схем, які існували до цього і містили корупційні ризики; збільшується довіра громадян до благодійних фондів; ведеться прозорий і підзвітний моніторинг надходження коштів до благодійних фондів.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд