В Офісі Президента закликають підтримати міжнародний трибунал для РФ

21:50, 5 вересня 2022
Андрій Єрмак зазначив, що Міжнародний кримінальний суд у Гаазі може розглядати справи щодо воєнних злочинів, але так само важливо забезпечити відповідальність російських лідерів щодо серйозних злочинів агресії.
В Офісі Президента закликають підтримати міжнародний трибунал для РФ
Фото: ОП
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Правоохоронні органи України з 24 лютого зафіксували більше 40 тисяч злочинів, пов’язаних з російською агресією, серед яких понад 26 тисяч – воєнні злочини росіян. Усі винні мають бути притягнуті до відповідальності, у тому числі й керівництво РФ, заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак у виступі на відкритті виставки Russian Warcrimes у Брюcселі.

«Із 24 лютого українські правоохоронні органи зареєстрували 40 тисяч злочинів, які пов’язані з російською агресією, більше 26 тисяч із них є воєнними злочинами», - сказав він.

Єрмак підкреслив, що агресія Росії – це щоденні обстріли мирних міст, масові вбивства, ґвалтування, тортури, масові депортації до Росії.

Він також нагадав, що Росія вбила вже майже 400 українських дітей, більше 700 малюків – зазнали поранень.

Очільник ОП підкреслив, що Україна досі не має повної картини злочинів на тимчасово захоплених росіянами територіях, відомі лише окремі факти, зокрема, про десятки тисяч загиблих у Маріуполі.

Єрмак наголосив, що до відповідальності мають бути притягнуті виконавці, ті, хто віддає злочині накази, але основні злочинці – це ті, хто почали війну проти України.

«Розв’язана Росією проти України є найбільшим актом агресії у Європі з 1945 року. І цивілізований світ має дати свою належну оцінку цьому. Якщо ми не зробимо це зараз, Москва спробує повторити це знову і знову. Такі режими не можуть зупинитися самі. Неможливість, нездатність покарати Росію – це значить, що груба сила домінуватиме над силою закону», - сказав керівник Офісу глави держави.

Також він підкреслив, що Міжнародний кримінальний суд у Гаазі може розглядати справи щодо воєнних злочинів, але так само важливо забезпечити відповідальність російських лідерів щодо серйозних злочинів агресії.

«Дуже важливим є те, щоб постійно працювати заради створення міжнародного механізму, який призведе до засудження керівництва РФ за збройну агресію проти України. І такий трибунал повинен також пред’явити підозри представникам російського уряду, видати рішення, що торкається затримання, арешту таких осіб, видання судових рішень», - відзначив Єрмак.

Він наполягає, що після ухвалення таких судових рішень їх виконання має відбуватися якнайшвидше.

«Росія порушила всі правила, якими керувався світ після Другої світової війни, і реакція міжнародної спільноти на агресію Росії проти України, що розпочалася у 2014 році, була дуже м’якою. Це також призвело до повномасштабного вторгнення з боку Росії сьогодні. Це означає, що відсутність покарання за такі злочини також врешті-решт призведе до чергової, не менш кривавої, війни. Прийшов час, щоб виправити всі помилки», - додав керівник ОП.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Вікторія Кицюк
    Вікторія Кицюк
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Олег Дзюба
    Олег Дзюба
    суддя Господарського суду Харківської області