З власника вівчарки, яка покусала хмельничанку, суд стягнув моральну й матеріальну шкоду

17:24, 6 вересня 2022
Постраждала жінка наполягла на законності рішення суду першої інстанції й нагадала, що під час нападу вівчарки вона пережила шок та має непоправні шрами на руці.
З власника вівчарки, яка покусала хмельничанку, суд стягнув моральну й матеріальну шкоду
Джерело фото: vetonline.pro/ілюстративне фото
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду розповідає, що у серпні минулого року на хмельничанку напала німецька вівчарка. Коли вона проходила повз приватне подвір’я, собака вибіг й кілька разів вкусив її за руку.

«Рани довелося лікувати стаціонарно: у Хмельницькій міській лікарні жінка провела три тижні. Витрати на медикаменти перевищили 6400 гривень.

Власника вівчарки суд притягнув до адміністративної відповідальності – визнав винним у порушенні правил утримання собаки, що тягне за собою накладення штрафу.

Після цього потерпіла подала до суду ще й цивільний позов: просила стягнути з хазяїна чотирилапого 6 435 гривень майнової шкоди, 70 000 гривень – моральної та судові витрати», - розповіли у суді.

Хмельницький міськрайонний суд позов задовольнив частково. Стягнув з відповідача 6 435 гривень майнової, 25 000 гривень моральної шкоди та 6 000 гривень витрат на правничу допомогу.

«Чоловік не погодився із сумою моральної шкоди й витратами на юриста та подав апеляційну скаргу. Зауважив, що на момент нападу собаки позивачка була безробітна, тому цей випадок не вплинув на її виробничі відносини (роботу, зарплату). А розмір стягнутих витрат на правничу допомогу уважає неспівмірним зі складністю справи, виконаною адвокатом роботою, витраченим часом та ціною позову.

Постраждала жінка наполягла на законності рішення суду першої інстанції й нагадала, що під час нападу вівчарки вона пережила шок та має непоправні шрами на руці.

Суддівська колегія ХАС погодилася з висновками місцевого суду, що від нападу собаки позивачка отримала важку психологічну травму та перенесла хірургічне втручання, багаторазові медичні процедури, зазнала стресу, страху, безсоння, побоювання за своє здоров`я», - кажуть у суді.

«Суд (…) обґрунтовано визначив розмір грошового відшкодування моральної шкоди, заподіяної позивачу в сумі 25 000 грн, яка є достатньою для розумного задоволення потреб та не призводить до її безпідставного збагачення», – констатує апеляційний суд.

Враховуючи, що документально підтверджено обґрунтованість і фактичний обсяг витрат на правничу допомогу в цій справі, апеляційний суд відхилив і посилання апелянта на неспівмірність заявлених вимог з об`ємом та видом фактично наданої адвокатом правової допомоги.

Відтак колегія суддів залишила його апеляційну скаргу без задоволення, а рішення суду першої інстанції – без змін.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Жук
    Руслан Жук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду
  • Елла Катаєва
    Елла Катаєва
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Оксана Блажівська
    Оксана Блажівська
    суддя Господарського суду міста Києва