Кабмін провів засідання: які рішення були прийняті 16 вересня

18:20, 16 вересня 2022
Кабмін провів засідання: які рішення були прийняті 16 вересня
Джерело фото: kmu.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У п’ятницю, 16 вересня, Кабінет Міністрів провів засідання. Які рішення прийнято, повідомив представник Кабінету Міністрів у парламенті Тарас Мельничук.

– Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо протидії російській паспортизації». Законопроектом, поміж іншого, передбачено встановлення кримінальної відповідальності за набуття в умовах воєнного стану громадянином України, який є особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, громадянства держави-агресора та/або отримання паспортних документів держави-агресора, а також за примусову паспортизацію (у тому числі за пропаганду, публічні заклики, поширення матеріалів із закликами щодо необхідності набуття  громадянства держави-агресора). Визначено випадки, за яких набуття громадянами України громадянства РФ не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства України.

– Здійснено вихід з Угоди про співробітництво в галузі освіти, учиненої в м. Ташкент 15.05.1992.

– Внесено зміни до постанови КМУ від 26.02.2022 р. № 162 «Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану». Надано право на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) та в деокупованих населених пунктах протягом трьох місяців після деокупації, подавати заяви про виплату пенсії або грошової допомоги до органу Пенсійного фонду України або органу соціального захисту населення через сільського, селищного, міського голову, старосту із зазначенням дати і місця  подання заяви, посади, власного імені та прізвища особи, яка прийняла заяву.

– Доповнено Положення про Міністерство внутрішніх справ України новою нормою, згідно якої МВС відповідно до покладених на нього завдань забезпечує виконання функцій радіочастотного органу спеціального користувача радіочастотного спектра.

– Передбачено, що міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, Рада міністрів АРК, обласні, Київська та Севастопольська міські, районні державні адміністрації (на період дії воєнного стану - відповідні військові адміністрації) та інші суб’єкти управління об’єктами державної власності повинні забезпечити здійснення спеціального моніторингу погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах, установах та організаціях, які належать до сфери їх управління або розміщуються на відповідній території. Також зазначені органи мають забезпечити роботу тимчасових комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.  

– Внесено зміни до Положення про Єдиний державний веб-портал цифрової освіти «Дія.Цифрова освіта». Передбачено передачу веб-платформи дистанційного навчання «Всеукраїнська школа онлайн» та мобільного додатка до неї до сфери управління Міністерства освіти і науки.

Надано доручення МОН розробити та затвердити положення про функціонування зазначеної веб-платформи.

– Внесено зміни до Умов забезпечення приватним акціонерним товариством «Українська фінансова житлова компанія» доступного іпотечного кредитування громадян України. Визначено особливості іпотечного кредитування з урахуванням військових ризиків, передбачено механізм проведення кредитором перевірки приналежності громадян до категорій, що мають право на доступне іпотечне кредитування, обміну інформацією між Укрфінжитлом та Мінцифри тощо.

– Внесено зміни до постанови КМУ від 28.12.2020 р. № 1343 «Про затвердження Положення про інформаційну систему управління людськими ресурсами в державних органах». Уточнено перелік органів, на які поширюється дія Положення, уніфіковано використання шаблонів документів з відповідними реквізитами та полями постійної і змінної інформації, які передбачені інформаційною системою.

Надано можливість визначати додаткові (допоміжні) вимоги шляхом укладання договорів, які реалізуються в межах бюджетних асигнувань. Врегульовано процес обробки персональних даних в інформаційній системі.

– Доповнено новими позиціями перелік послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для  продажу (оплатної передачі), за операціями з імпорту яких рекомендовано Національному банку забезпечити здійснення переказів, затверджений постановою КМУ від 24.02.2022 № 153. Зазначені зміни спрямовані на врегулювання питання забезпечення участі національних збірних команд України, спортивних клубів з командних ігрових видів спорту в спортивних заходах, що проводяться за кордоном.

– Внесено зміни до Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів. Визначено умови, критерії та механізм здешевлення вартості іпотечних кредитів за рахунок фінансової державної підтримки позичальників іпотечних кредитів, що надаються відповідно до Умов забезпечення приватним акціонерним товариством «Українська фінансова житлова компанія» доступного іпотечного кредитування громадян України.

– Затверджено Порядок придбання облігацій внутрішньої державної позики «Військові облігації» засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

– Внесено зміни до Порядку та умов надання компенсації центральним органам виконавчої влади та місцевим бюджетам на оплату комунальних послуг, що надаються під час розміщення в умовах воєнного стану тимчасово переміщених осіб. Конкретизовано коло ВПО, для розміщення яких може надаватися компенсація. Врегульовано питання розміщення ВПО у відокремленій частині будівлі. Збільшено проміжок часу, протягом якого суб’єкти можуть отримати компенсацію. Запроваджено механізм надання компенсацій витрат за тимчасове розміщення ВПО, які перемістилися у період воєнного стану, для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців тощо.

– Внесено зміни до постанови КМУ від 29.12.2021 № 1424 «Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2022 рік». У додатку «Обсяги квот товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню» встановлено квоту на експорт вугілля кам’яного, антрациту; брикетів, котунів та аналогічних видів твердого палива, одержаних з кам’яного вугілля (крім коксівного вугілля) обсягом 100 000 тонн. У додатку «Перелік товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню» виключено товарну позицію антрацит та примітки до додатка, які стосуються ліцензування цього товару.

– Погоджено обсяг придбання Національним агентством з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, за рахунок коштів, розміщених на рахунках Агентства в національній валюті, облігацій внутрішньої державної позики «Військові облігації» у сумі 300 300 000 гривень.

– Підписано Додаткову угоду № 3 (у формі обміну листами) між Урядом України та Європейською Комісією, що діє від імені Європейського Союзу, до Угоди про фінансування заходу «Підтримка ЄС України у відновленні її економіки (EU SURE)» (ENI/2015/032-789). Додатковою угодою передбачено продовження терміну виконання та періоду практичної реалізації Угоди про фінансування заходу на 3 роки.

– Виділено додатково з резервного фонду державного бюджету 20 611 862 грн. на покриття за березень 2022 року витрат центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, сплачених закладами, підприємствами, установами та організаціями державної і комунальної форми власності, закладами освіти приватної форми власності за комунальні послуги, спожиті у будівлях (приміщеннях), що перебувають на їх балансі, і в яких в умовах воєнного стану на безоплатній основі розміщені тимчасово переміщені особи.

– Схвалено проект Угоди між Кабінетом Міністрів України

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду