У Інституті вивчення війни розповіли, навіщо РФ хоче підірвати дамбу Каховської ГЕС

11:00, 22 жовтня 2022
Російські сили звинуватять Україну в підриві ГЕС.
У Інституті вивчення війни розповіли, навіщо РФ хоче підірвати дамбу Каховської ГЕС
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Окупанти можуть спробувати підірвати дамбу Каховської гідроелектростанції (ГЕС), щоб прикрити свій відступ і завадити українським військам пересуватися вглиб Херсонської області. Про це йдеться в звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що при цьому російські сили звинуватять Україну в підриві ГЕС.

«Україна не має жодного матеріального інтересу в підриві дамби, яка може затопити 80 українських міст, змусити до переміщення сотні тисяч людей, і пошкодити й без того проблемне електропостачання. Проте Росія має всі підстави намагатися прикрити свої сили, що відступають, і розширити річку Дніпро, яку українським військам потрібно буде перетнути, щоб продовжити контрнаступ», - йдеться в звіті.

Аналітики також підкреслюють, що будь-які заяви про те, що російські війська не будуть підривати дамбу через занепокоєння щодо водопостачання Криму, є абсурдними. Експерти ISW нагадують, що після окупації в 2014 році Крим кілька років обходився без води, постачання якої через Північно-Кримський канал з Дніпра було припинене.

«Російські війська намагатимуться утримати схід Херсонщини не через воду, а для того, щоб створити буферну зону, яка дозволить їм захистити Крим і не дасть українським військам потрапити в зону дії артилерії півострова. Російські керівники можуть вважати, що підрив дамби дозволить їм зберегти цю буферну зону», - пише ISW.

Раніше Володимир Зеленський заявив, що можливий теракт на Каховській ГЕС знищить Північнокримський канал.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Гончар
    Надія Гончар
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олександр Ковальчук
    Олександр Ковальчук
    суддя Вінницького апеляційного суду