Хто з чоловіків може перетнути кордон в умовах воєнного стану і які документи потрібні

16:34, 1 січня 2023
Державна прикордонна служба надала детальне роз’яснення, хто може виїжджати за кордон та які документи для цього необхідні.
Хто з чоловіків може перетнути кордон в умовах воєнного стану і які документи потрібні
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кілька категорій чоловіків можуть виїжджати за кордон у період дії військового стану в Україні. Державна прикордонна служба надала детальне роз’яснення, хто може перетнути кордон та які документи для цього необхідні.

Особи з інвалідністю

Для виїзду за кордон особі з інвалідністю необхідно пред'явити посвідчення, що підтверджує такий статус. Виїжджати можуть і чоловіки, які супроводжують дружину з інвалідністю – їм потрібні документи, що підтверджують родинні зв'язки та інвалідність жінки.

Також можуть виїжджати з України особи, які супроводжують одного зі своїх батьків або батьків дружини з інвалідністю І чи ІІ групи, а також ті, хто здійснює постійний догляд за особами з інвалідністю І чи ІІ групи та супроводжує їх.

До "виїзних" належать також чоловіки батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, які виховують неповнолітню дитину з інвалідністю, батьки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина з інвалідністю І або ІІ групи, особи, які супроводжують дітей з інвалідністю, у разі їхньої належності до категорії осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Дозволено виїзд за кордон тим, кому потрібен постійний догляд, та опікунам осіб з інвалідністю.

Волонтери та працівники транспорту

Можуть виїжджати з України водії, які перевозять медичні та гуманітарні вантажі, водії компаній, які займаються міжнародними автоперевезеннями вантажів та пасажирів, працівники підприємств залізничного транспорту. Для виїзду необхідно надати рішення управління Міністерства інфраструктури або рішення обласних чи Київської міської військової адміністрацій.

Також дозволено виїжджати до роботи на морських судах, судах внутрішнього плавання у складі екіпажів таких судів. Залишати Україну може і авіаційний персонал, виїжджаючи у відрядження чи на навчання.

Спортсмени, працівники науки та культури

Виїжджати за кордон можуть спортсмени зі складу національних збірних, тренери спортивних клубів та фахівці суміжних спеціальностей.

Наукові та науково-педагогічні працівники можуть виїхати, пред'явивши військово-облікові документи із записом про відстрочку від призову та документи, що підтверджують мету виїзду. Діячі культури повинні отримати та мати при собі дозвіл на виїзд від Міністерства культури та запрошення від організаторів заходу.

Хто ще із чоловіків може виїхати за кордон

  • батько/опікун або доглядач дитини, якій немає 16 років – у разі згоди другого з батьків. У документах слід вказати країну призначення та період часу, протягом якого планується бути за кордоном.
  • чоловік, який супроводжує дітей-сиріт та дітей, яких позбавлено батьківського піклування і які при цьому не досягли 18-річного віку.
  • чоловіки, на утриманні яких перебувають троє чи більше дітей.

Які документи потрібні для виїзду за кордон чоловікам

Перелік документів має підтверджувати категорію, до якої належить чоловік, який бажає виїхати. Відповідно до постанови Кабінету міністрів від 27 січня 1995 р. № 57 "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України", основний перелік для всіх громадян має такий вигляд:

  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон (закордонний паспорт);
  • дипломатичний паспорт України (за наявності);
  • службовий паспорт України (за наявності);
  • посвідчення особи моряка (за наявності);
  • посвідчення члена екіпажу (за наявності);
  • посвідчення особи на повернення до України (надає право на в'їзд до України).

Так, на період дії воєнного стану та протягом року з дня його закінчення перетин кордону може здійснюватися на підставі закордонного паспорта, термін дії якого продовжено.

У випадках, передбачених міжнародними договорами України, можуть використовуватись інші документи.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси