Скидання води з Каховської ГЕС небезпечне навіть для Києва: стало відомо, чому

22:00, 19 лютого 2023
В результаті виникне загроза для 70% населення України.
Скидання води з Каховської ГЕС небезпечне навіть для Києва: стало відомо, чому
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Стало відомо, яку небезпеку несе скидання води з Каховської ГЕС у тому числі для Києва. Через дії російських окупантів можуть бути порушені правила експлуатації водосховищ на Дніпрі. В результаті виникне загроза для 70% населення України. Про це розповів директор Інституту водних проблем і меліорації НААН Михайло Яцюк в ефірі телемарафону.

 «Скидання води з Каховського водосховища має наслідки в тому, що на Дніпрі знаходяться 6 водосховищ, які взаємопов'язані правилами експлуатації. І потрібно розуміти, що 2 найбільших водосховища цих, Кременчуцьке і Каховське, в яких зосереджені 44 кубокілометра води. Це найбільші водосховища, в яких зосереджено 2/3 води», — зазначив він.

Яцюк погодився з висловлюванням прем'єр-міністра Дениса Шмигаля про ризики для 70% населення України у зв'язку зі зливом води з Каховської ГЕС. За словами директора Інституту, необхідно розуміти, яким способом мінімізувати наслідки скидів.

«Навіть для того, щоб убезпечити Запорізьку атомну станцію, нам потрібно думати, яким чином або стабілізувати рівень води, або певними скидами з вищерозташованих водосховищ врегулювати або мінімізувати цей збиток. Тому що тут ще один контекст — міжнародний. Тому що наслідки спуску води з Каховського водосховища — вони будуть негативними для всього чорноморського басейну, для всіх країн. Тут і наші сусіди можуть постраждати, тому що токсини, які з'являться після того, як загине аквакультура в цьому водосховищі — вона вже почала гинути, ми бачимо — про те, що будуть відбуватися процеси перенесення забруднення, вони будуть загрожувати сусіднім країнам», — підсумував Яцюк.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Гончар
    Надія Гончар
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олександр Ковальчук
    Олександр Ковальчук
    суддя Вінницького апеляційного суду