МОЗ розширює електронний рецепт на всі рецептурні ліки

13:59, 18 березня 2023
З квітня е-рецепт буде на всі рецептурні ліки.
МОЗ розширює електронний рецепт на всі рецептурні ліки
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Голова комітету з питань охорони здоров’я, народний депутат «Слуги Народу» Михайло Радуцький повідомив, що з квітня МОЗ розширює використання електронного рецепта на всі рецептурні препарати. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, перелік рецептурних медичних препаратів може включати антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати, ліки для лікування артеріального тиску, серцевих захворювань.

«Ці препарати є дієвими для багатьох хвороб, водночас їхній прийом повинен супроводжуватися пильним наглядом медичного працівника. Адже прийом таких ліків передбачає підвищений ризик виникнення серйозних побічних ефектів та може нести ризик зловживання.   

Призначення рецептурних ліків – клінічний процес, який базується на багатьох медичних факторах, таких як поточний діагноз, наявність супутніх захворювань, вік та стать пацієнта, наявність алергії чи іншої реакції на лікарські засоби, способу життя пацієнта тощо. Це складний процес, який потребує детальної професійної оцінки стану здоров’я. Нераціональне та безконтрольне вживання антибактеріальних препаратів уже призводить до того, що антибіотики та інші протимікробні препарати стають все менш ефективними, а інфекціям стає все важче протидіяти.

Минулого року електронний рецепт був введений на антибіотики та наркотичні засоби. З квітня МОЗ розширює використання електронного рецепта на всі рецептурні препарати. Зрозуміло, що в умовах війни не всі регіони можуть регулярно вносити дані до електронної системи охорони здоров’я. Тому з квітня почне діяти перехідний період, коли паралельно можна використовувати або електронний, або паперовий рецепт», — повідомив він.

Раніше у МОЗ пояснили, для купівлі яких ліків потрібні е-рецепти.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду