На Дніпропетровщині нелегальний НПЗ виготовляв фальсифікат: поліція викрила махінацію із пальним

17:55, 19 червня 2023
На Дніпропетровщині викрито нелегальний нафтопереробний завод, на якому виготовляли фальсифіковане пальне, а потім реалізовували по всій країні.
На Дніпропетровщині нелегальний НПЗ виготовляв фальсифікат: поліція викрила махінацію із пальним
Фото: npu.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

На Дніпропетровщині поліцейські викрили злочинне угруповання, яке заробляло на махінаціях із пальним до 30 млн гривень щомісячно. Про це повідомляє Нацполіція.

Зазначається, що у злочинній схемі були задіяні керівники нафтопереробного заводу, автозаправних станцій, комерційних структур, через які «відмивали» гроші та збували фальсифікат.

Для виробництва фальсифікованого пального організатори оборудки використовували потужності одного з нафтопереробних заводів області, які дозволяли отримувати до 500 тонн пального щомісяця.

За попередніми даними, сировину для пального ділки викрадали з нафтопроводів та поставляли до нелегального заводу.

Надалі, після переробки нафти, для збільшення октанового числа додавали до сировини розчинники невідомого походження, зокрема й ті, які заборонено використовувати у виробництві пального в Європі та Україні, оскільки такі компоненти є небезпечними для життя та здоров’я громадян.

З метою маскування злочинної діяльності керівництво нафтопереробного заводу укладало фіктивні договори з підконтрольними комерційними структурами. Відповідно до угод останнім продавали компоненти палива, хоча фактично їх використовували для виготовлення фальсифікату. Окрім того, щоб приховати реальні прибутки, вносили до фінансової звітності недостовірні дані.

Фальсифіковане пальне збували за підробленими документами під виглядом якісного через мережу АЗС, використовуючи ланцюг підконтрольних товариств як фіктивних постачальників підакцизної продукції. Також реалізовували підприємствам реального сектору економіки, зокрема й державним.

Отримані у злочинний спосіб гроші легалізували через фірми шляхом укладання з ними безтоварних операцій та розподіляли між всіма учасниками оборудки. Підпільний нафтобізнес приносив його організаторам до 30 млн гривень прибутку щомісяця, а незаконна «маржа» «бізнесменів» складала 20 гривень з одного літра пального.

Правоохоронці провели обшуки на території Дніпропетровської, Київської, Одеської, Полтавської, Черкаської, Кіровоградської, Житомирської областей та у м. Рівне, за місцями мешкання фігурантів, в автомобілях, які їм належать, офісах підприємств, НПЗ та автомобільної бази, а також в місцях збуту фальсифікованого пального.

Вилучили понад 850 тонн нафтопродуктів та обладнання на майже 95 млн гривень, авто фігурантів, а також 40 млн гривень, 498 тисяч євро та 1,4 млн доларів США. Загальна сума вилученого майна становить майже 200 млн гривень.

Окрім того, 10 учасникам організованої злочинної групи було повідомлено про підозру за кількома статтями Кримінального кодексу України:

1) незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів;

2) легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом;

3) несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї);

4) службове підроблення.

На виробничі потужності незаконного НПЗ, АЗС, рахунки комерційних структур, задіяних в оборудках накладено арешт. Окрім цього, вирішується питання про накладення арешту і на вилучений фальсифікат, а також обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду
  • Лариса Житняк
    Лариса Житняк
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду