СБУ повідомила про підозру судді Звенигородського райсуду Черкаської області, яка виправдовувала злочини рф

09:47, 5 липня 2023
На момент документування злочину фігурантка обіймала посаду голови райсуду, повідомили у СБУ.
СБУ повідомила про підозру судді Звенигородського райсуду Черкаської області, яка виправдовувала злочини рф
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

За процесуального керівництва Генеральної інспекції Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру судді Звенигородського райсуду Черкаської області у виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії рф проти України (ч. 3 ст. 436-2 КК України). Про це повідомили на офіційних сайтах СБУ та ОГП. 

Як зазначає СБУ, раніше суддя працювала у Якимівському райсуді Запорізької області. Суддею з досвідом роботи у цьому суді є Світлана Федорець.

За даними слідства, раніше жінка була суддею Якимівського райсуду у Запорізькій області. Через тимчасову окупацію цієї території у червні 2022 року її відрядили до Черкащини, де призначили спочатку суддею, а потім обрали головою районного суду.

Згодом фігурантка планувала подати у відставку, переїхати до Криму, але при цьому одержувати довічну пенсію судді з українського бюджету.

«Обіймаючи адміністративну посаду голови суду та будучи суддею, підозрювана як службова особа в спілкуванні з іншими громадянами неодноразово виправдовувала збройну агресію рф проти України, розпочату в 2014 році. Вона заперечувала агресію рф, виправдовувала та визнавала правомірною тимчасову окупацію частини території України. Суддя поширювала російські наративи щодо військового вторгнення рф в Україну та переконувала у них співрозмовників.

Підозрювана називала захоплені території України «освобожденными», а окупантів називала «нашими» та визнавала АР Крим частиною рф. Обговорюючи російські ракетні удари по українських населених пунктах, суддя трактувала влучання у цивільні будинки як економію дорогих високоточних ракет з нехтуванням безпеки мирного населення. Вона наголошувала, що Маріуполь обстрілювали українські військові, а не російські.

Крім того, підозрювана після початку повномаштабного вторгнення неодноразово відвідувала тимчасово окупований Крим. Вона навіть зустрічала на півострові новий 2023 рік», - сказано у повідомленні ОГП.

В СБУ додали, що суддя виправдовувала воєнні злочини рф проти цивільних. Наприклад, ракетний удар рашистів по багатоквартирному будинку у Дніпрі в січні цього року вона «оцінила» як «супутні втрати» під час війни.

Під час обшуків у фігурантки виявлено та вилучено іноземну валюту, в тому числі російські рублі, мобільні телефони та комп’ютерну техніку.

Їй загрожує до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Стадник
    Ігор Стадник
    заступник голови Вінницького апеляційного суду