З'ясувалося, чому нотаріуси не отримують від банків інформацію, необхідну для подальшого вчинення нотаріальних дій

19:05, 29 листопада 2023
У відповідь нотаріуси зазначають, що їхні телефони є у запитах, але Укрпошта масово не інформує, що надійшли якісь листи та просто повертають їх назад відправнику.
З'ясувалося, чому нотаріуси не отримують від банків інформацію, необхідну для подальшого вчинення нотаріальних дій
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

На адресу Ощадбанку надходить велика кількість запитів державних нотаріальних контор та приватних нотаріусів (для вчинення нотаріальних дій з охорони спадкового майна, видачі свідоцтв про право на спадщину, про право власності на частку в спільному майні подружжя) щодо розкриття банками інформація стосовно фізичних осіб, яка становить банківську таємницю.

Як пишуть у Нотаріальній палаті України, відповіді на такі запити Ощадбанк готує і направляє у встановлені строки поштовою кореспонденцією (рекомендованими листами), але значна частина таких листів повертається до банку, оскільки отримувачі (нотаріуси) не звертаються до відділень Укрпошти. Є випадки, коли такі листи повторно направлялися банком по декілька разів.

«Дана ситуація призводить до того, що нотаріуси не отримують інформацію, необхідну для подальшого вчинення нотаріальних дій, а Ощадбанк несе додаткові витрати на повторне відправлення відповідей», - сказано у повідомленні.

Після проведеного аналізу з’ясовано, що одна із головних причин повернення до Ощадбанку листів – неможливість Укрпошти інформувати нотаріусів про надходження кореспонденції, у зв’язку із відсутністю контактного мобільного номеру телефону нотаріуса.

Тому Ощадбанк рекомендує нотаріусам зазначати у запитах свої контактні мобільні номери телефонів, на які буде направлятися оповіщення про надходження кореспонденції на ім’я такого нотаріуса.

«Краще звернутися до Укрпошти, щоб нотаріусам приносили листи. У мене особа оплатила навіть кур'єрську доставку, і те не доставили, а коли я прийшла особисто, щоб отримати цей лист Укрпошта сказала, що воно у них лежить вже два дні, треба оплатити за зберігання( Коли пишемо запити нотаріусам по заповітах, частіше за все відповіді немає, вони гублять листи. Це треш, і ніякої управи на Укрпошту немає», - зауважують у коментарях до відповідного допису голови Нотаріальної палати Володимира Марченка нотаріуси.

«Проблема в тому, що ці листи не доставляються на адресу нотаріуса, а лежать на пошті, ми вказуємо номер телефону в запиті, але вони при відправленні цього не відмічають , і були випадки, коли просто випадково в останній день я на пошті знаходила листа», - пише інший нотаріус.

«Це питання треба вирішувати з Укрпоштою. Телефони нотаріусів є в запитах. Укрпошта масово не інформує, що прийшли якісь листи і просто вертають їх назад відправникові. Або хай Ощадбанк надсилає звичайними листами. Такі точно доходять», - зазначає інший.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших у  подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Гречківський
    Павло Гречківський
    колишній член Вищої ради правосуддя
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду