Уряд перерозподілив 212 млн гривень на проведення трансплантацій органів в Україні

17:29, 15 грудня 2023
Парламент прийняв законодавчі зміни, що дали старт розвитку трансплантації в Україні.
Уряд перерозподілив 212 млн гривень на проведення трансплантацій органів в Україні
Джерело фото: 20 хвилин
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Парламент затвердив законодавчі зміни, що започаткували розвиток трансплантаційної сфери в Україні. Нові правові норми мають на меті зменшення кількості пацієнтів, яким доводилося виїжджати за кордон для пересадки органів.

За інформацією від Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, результати пілотного проекту з трансплантації в цьому році перевищили планові показники, на основі яких був складений бюджет на 2023 рік. За минулий період українські медики успішно здійснили 507 органних трансплантацій, що стало рекордним показником за часи незалежності України.

У зв'язку з цим Уряд перерозподілив 212 мільйонів гривень на проведення лікування методом трансплантації, що дозволить оплатити всі заплановані операції цього року. Ці кошти були перенаправлені з програми "лікування за кордоном". Цю економію вдалося здійснити завдяки успішній роботі вітчизняної трансплантологічної служби.

У 2019 році Верховна Рада прийняла законодавчу базу, яка поставила підстави для розвитку трансплантаційної сфери в Україні. Навіть у часи війни цей розвиток відбувається на рекордно високому рівні. Метою наших змін в цій сфері було скорочення кількості пацієнтів, які виїжджали за кордон для пересадки органів. Тепер саме з програми "лікування за кордоном" перерозподілено 212 мільйонів гривень на операції, які виконуються нашими лікарями в Україні.

На даний момент, за інформацією з Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, 2794 українці очікують на пересадку органів. Однак ми розуміємо, що набагато більше громадян потребують цих операцій.

До ПМГ-2024 закладено 973 мільйони гривень на програму з трансплантації. У виконавчій владі ще є час вирішити ці проблемні питання до запуску трансплантаційної сфери в Плані.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська