З 1 липня за контрабанду товарів садитимуть до в’язниці

11:20, 1 липня 2024
Набирає чинності стаття 201-3 Кримінального кодексу України, яка встановлює кримінальну відповідальність за контрабанду товарів.
З 1 липня за контрабанду товарів садитимуть до в’язниці
Джерело фото: dpsu.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

З 1 липня запрацювали окремі положення закону щодо криміналізації контрабанди. Як писала «Судово-юридична газета», 28 грудня Президент Володимир Зеленський підписав Закон, за який 9 грудня проголосувала Верховна Рада (законопроект 5420) щодо криміналізації контрабанди. Зазначимо, що відповідний законопроект Володимир Зеленський подав ще у квітні 2021 року, але документ довгий час не рухався у парламенті.

Закон набрав чинності з 1 січня 2024 року, крім норм стосовно статті КК про відповідальність за контрабанду товарів, які набирають чинності з 1 липня цього року.

У своєму висновку від 6 грудня 2023 року Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності зазначав, що поетапне набрання чинності положеннями законопроекту щодо запровадження кримінальної відповідальності за контрабанду підакцизних товарів – з 1 січня 2024 року, контрабанду всіх інших товарів – з 1 липня 2024 року пропонується з огляду на заплановане на 2024 рік реформування Бюро економічної безпеки України.

Стаття 201-3. Контрабанда товарів

Як йдеться у матеріалі «Судово-юридичної газети», контрабанда, тобто переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю товарів (крім підакцизних товарів та електричної енергії), вчинена у значному розмірі, карається штрафом від 10 тисяч до 25 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Та сама дія, вчинена за попередньою змовою групою осіб або особою, раніше судимою за контрабанду, або службовою особою з використанням службового становища, або у великому розмірі, – карається штрафом від 50 тисяч до 75 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від 5 до 10 років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою, – караються позбавленням волі на строк від 7 до 11 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Дії, передбачені цією статтею, вважаються вчиненими у значному розмірі, якщо загальна вартість предметів контрабанди в 5 тисяч і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, у великому розмірі – якщо загальна вартість предметів контрабанди у 10 тисяч і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд