Брак працівників змушує бізнес підвищувати зарплати, – НБУ

11:33, 5 липня 2024
Брак робочої сили в Україні сприяє зростанню зарплат у приватному секторі.
Брак працівників змушує бізнес підвищувати зарплати, – НБУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Українські підприємства відчувають значний брак робочої сили, що тисне на заробітні плати в приватному секторі в бік підвищення, повідомляється в Макроекономічному та монетарному огляді Національного банку України (НБУ) за липень 2024 року.

«Разом із підвищенням соціальних виплат і низькою інфляцією це сприяє подальшому зростанню реальних доходів населення», - йдеться в огляді.

За підрахунками НБУ, у червні середня зарплата в резюме зросла до 20,5 тисяч гривень, а у вакансіях – до 19,5 тисяч гривень.

Незважаючи на дефіцит електроенергії, що призвело до погіршення економічної активності та послаблення попиту на працю, пропозиція робочої сили зросла завдяки сезонним факторам, попри активізацію міграції.

Кількість нових вакансій на сайтах пошуку роботи залишалася практично незмінною в червні, хоча зазвичай вони сезонно зростають, зокрема завдяки старту жнив. За даними опитувань бізнесу, послаблення економічної активності призвело до зменшення кількості працівників порівняно з травнем. Водночас, у певних професійних галузях, таких як охорона, будівництво та робітничі спеціальності, спостерігалося стійке збільшення кількості вакансій.

Кількість людей, які шукають роботу, зросла незначно, що переважно відображає сезонний вплив.

Активізація міграції за кордон також впливає на ринок праці: кількість мігрантів зросла до 6,6 мільйонів осіб станом на 13 червня 2024 року, за даними ООН, що могло бути пов'язано з дефіцитом електроенергії.

За даними НБУ, зростає також адаптація мігрантів за кордоном, зокрема їхня зайнятість.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Ємець
    Олександр Ємець
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Іван Рибак
    Іван Рибак
    суддя Київського апеляційного суду