В Україні запрацює електронна черга для отримання ендопротезів: що має змінитися

20:27, 26 серпня 2024
Було прийнято рішення про цифровізацію процесу, що має стати запобіжником від потенційних зловживань та маніпуляцій.
В Україні запрацює електронна черга для отримання ендопротезів: що має змінитися
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В Україні невдовзі з'явиться електронна черга для отримання ендопротезів – штучних суглобів, які встановлюють замість пошкоджених. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоровʼя.

У МОЗ пояснюють, що минулого року за результатами моніторингу було виявлено, що 48% всіх хірургічних операцій з ендопротезуванням припадали на заклади, куди не розподілялись закуплені Міністерством ендопротези.

«Тобто пацієнти закуповували їх власним коштом, а значить, йшлося про неформальні платежі, які йдуть комусь в кишені», - пишуть у МОЗ.

Відтепер, аби процес був максимально прозорим, було прийнято рішення про його цифровізацію, що має стати запобіжником від потенційних зловживань та маніпуляцій.

«Моя позиція чітка — пацієнти мають отримувати весь спектр безоплатних медичних послуг, які їм забезпечує держава. Тому працюємо над запуском електронної черги для отримання ендопротезів. Повноцінний запуск очікуємо з січня 2025 року. Зробимо для цього все можливе», — заявив очільник МОЗ Віктор Ляшко.

Зазначається, що найближчим часом електронна черга запрацює у тестовому режимі. Водночас буде проведено навчання фахівців для коректного користування системою.

Також у МОЗ пишуть, що для того, щоб кожен українець міг отримати потрібне лікування – Міністерство закуповує ендопротези коштом державного бюджету і пацієнти можуть отримати їх безоплатно.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Піндрак
    Олександр Піндрак
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Володимир Білоус
    Володимир Білоус
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді