Традицію приготування печеної риби на соломі на Вінниччині віднесли до культурної спадщини

23:48, 2 травня 2025
До переліку нематеріальної культурної спадщини області внесли традицію приготування печеної риби на соломі.
Традицію приготування печеної риби на соломі на Вінниччині віднесли до культурної спадщини
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

До Вінницького обласного переліку нематеріальної культурної спадщини включили елемент від Мурованокуриловецької територіальної громади – «Традиція приготування печеної риби на соломі». Таке рішення ухвалили у квітні на засіданні Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини, повідомляє Вінницька обласна рада.

Як вказується, традиція приготування печеної риби на соломі побутує у с. Наддністрянське. Воно розташоване на берегах Дністра, тому річкова риба була однією з основ для приготування страв місцевих господинь, зокрема і способом запікання на соломі. 

Печена риба на соломі готувалась як у будні, так і на свята. Відповідно до досліджень, перші згадки про цю страву з’явились понад 200 років тому.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.  

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Добрівська
    Наталія Добрівська
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва