Робота суду в умовах сьогодення – COVID-19 (погляд зсередини)

10:36, 25 марта 2020
Наразі національне законодавство не містить відповідних норм щодо роботи суду в умовах сьогодення.
Робота суду в умовах сьогодення – COVID-19 (погляд зсередини)
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Софія Данилів,

суддя Красноармійського міськрайонного суду Донецької області

11 березня 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19», якою запровадив карантин на усій території України з 12 березня до 3 квітня 2020 року з метою запобігти поширенню територією України гострої респіраторної хвороби COVID-19.

З огляду на вказану ситуацію в Україні та тенденцію до поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, Рада суддів України 17 березня 2020 року затвердила рекомендації щодо встановлення особливого режиму роботи судів України задля убезпечення населення України від гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COVID-19, який віднесено до особливо небезпечних інфекційних хвороб.

В історії українського судочинства вже були випадки зупинення роботи судів – у 2014 році, у зв’язку із проведенням антитерористичної операції в окремих районах Донецької та Луганської областей на Сході країни. Водночас такого масштабного виклику у зв’язку із  пандемією коронавірусу судова влада ще не зазнавала.

Наразі національне законодавство не містить відповідних норм щодо роботи суду в умовах сьогодення, лише у ст. 31 Закону України «Про  правовий режим надзвичайного стану» визначено, що правосуддя на території, де введено надзвичайний стан, здійснюється лише судами, створеними відповідно до Конституції України.

Однак надзвичайний стан в Україні не оголошено, лише в окремих областях України оголошено надзвичайну ситуацію з метою запобігання поширенню в цих регіонах гострої респіраторної хвороби COVID-19, яка відрізняється від надзвичайного стану тим, що в цих умовах не встановлюються окремі обмеження прав і свобод, передбачені статтями 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 Конституції України. А тому суди продовжують свою роботу у звичному режимі, з урахуванням рекомендацій Ради суддів України.

Але чи захищені працівники суду та судді від небезпеки, як захищені працівники поліції та працівники медичних установ, для яких передбачено забезпечення засобами індивідуального захисту, та чи вирішено питання стосовно можливості дістатися до місця праці для виконання своїх посадових обов’язків?

Ні, оскільки до теперішнього часу окремі суди загальної юрисдикції досі не отримали належних індивідуальних засобів захисту та дезінфікуючих засобів для обробки приміщень судів. І далеко не всі працівники суду та судді мають можливість самостійно доїхати до місцезнаходження суду як в умовах скасування роботи громадського транспорту, так і в умовах скасування приміського та міжміського сполучення.

Наприклад, Красноармійський міськрайонний суд Донецької області ще 17 березня 2020 року звернувся до ТУ ДСА Донецької області із проханням забезпечити суд захисними масками, дезифінкуючими та антисептичними засобами для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Однак 19 березня 2020 року ТУ ДСА Донецької області повідомило про неможливість терміново здійснити централізовану закупівлю необхідних засобів дезінфекції у зв’язку із великим попитом, відсутністю у достатній кількості цих засобів у постачальників, затримками у постачанні всіх необхідних засобів. Суду було запропоновано долучитися до придбання необхідних засобів дезінфекції власним коштом, із наданням звіту про використання коштів для відшкодування.

Суд намагався самостійно вжити заходів для забезпечення усіх працівників суду та суддів  індивідуальними засобами захисту, однак внаслідок відсутності належних засобів у аптеках міста вирішити питання власними силами не вдалося.

Вже не вперше за цей час в інформаційному просторі, зокрема на сайті SUD.UA, зазначається інформація, що організаційне та фінансове забезпечення діяльності органів судової влади покладене саме на Державну судову адміністрацію України. І саме на територіальні управління Державної судової адміністрації України покладено обов’язок щодо організаційного забезпечення діяльності місцевих судів з метою створення належних умов для діяльності судів.

Сьогодні на сайті SUD.UA з’явилась новина, що Державна судова адміністрація України звернулась із листом від 24.03.2020 № 11-5864//20 до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням виділити 154,9 млн грн з резервного фонду державного бюджету або врахувати необхідність зазначеної суми коштів під час підготовки змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» для забезпечення придбання предметів захисту для суддів, працівників апаратів судів та дезінфекції приміщень судів з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19.

З початку запровадження карантину в України минуло 14 днів, як суд працює без належних умов захисту та здійснює свою роботу в умовах ризику як для суддів, працівників суду, так і для членів їхніх сімей.

Наприклад, тільки за 24 березня 2020 року на розгляд Красноармійського міськрайонного суду Донецької області вже надійшло 48 протоколів за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП «Порушення правил щодо карантину людей», які судді розглядають без належних засобів захисту, тобто, самі є заручниками ситуації незабезпечення їх мінімальними умовами захисту.

Р.S.  Маємо надію, що найближчим часом усі суди України будуть забезпечені належними засобами захисту для можливості здійснення повноцінного правосуддя в умовах викликів сьогодення.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді