Переведення суддів: невирішене питання з 2015 року

11:39, 28 мая 2020
Жодного конкурсу на заміщення вакансій суддів шляхом переведення до іншого суду з 2015 року проведено так і не було.
Переведення суддів: невирішене питання з 2015 року
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Софія Данилів,
суддя Красноармійського міськрайонного суду Донецької області

29 січня 2020 року Велика Палата Верховного Суду  поставила крапку у справі щодо  тлумачення ст. 79 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», якою визначено як порядок призначення кандидата на посаду судді вперше, так і порядок переведення суддів, які виявили намір бути переведеними до іншого місцевого суду.

Проте ця крапка залишила багато питань власне щодо тлумачення цієї норми для суддів, які ще мають намір бути переведеними до іншого місцевого суду та які з 2015 року це право реалізувати не можуть.

Власне, ще 7 квітня 2015 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України на офіційному веб-сайті опублікувала оголошення щодо питання про рекомендування суддів для переведення до іншого суду, у якому повідомила, що орієнтовно проведення Комісією конкурсу на заміщення вакантної посади судді серед суддів в межах п’ятирічного строку та суддів, обраних безстроково, може відбутися протягом червня – липня 2015 року.

Однак жодного конкурсу на заміщення вакантних посад суддів шляхом переведення судді на посаду судді до іншого суду з того часу проведено так і не було.

Єдиний за цей час конкурс на заміщення 220 вакантних посад суддів у місцевих судах шляхом переведення суддів, оголошений 1 серпня 2019 року, був скасований самою Комісією 8 жовтня 2019 року.

А у конкурсі про зайняття 505 вакантних посад суддів місцевих загальних судів, відповідно до статті 79 Закону України «Про судоустрій і статус суддів, оголошеного Комісією 02 липня 2019 року,  взяти участь  змогли лише кандидати на посаду судді.

Однією із причин щодо не проведення спільного конкурсу для кандидатів на посаду судді та суддів, які виявили намір бути переведеними голова ВККС України, Сергій Козьяков (2014-2019 рр.), виступаючи  на XVII позачерговому З'їзді суддів України, назвав те, що проведення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів місцевого суду на підставі одного рейтингу для двох категорій конкурсантів (кандидатів на посади судді та суддів, які виявили намір бути переведеними до іншого місцевого суду) є неможливим через різні умови включення їх до рейтингу за результатами складених іспитів.

Водночас жодного нормативно-правового акта щодо уніфікації процедури кваліфікаційних іспитів і конкурсу між різними категоріями кандидатів  розроблено так і не було.

Оскільки проблема уніфікації процедури кваліфікаційних іспитів і конкурсу між різними категоріями кандидатів залишається не вирішеною з 2016 року, на мою думку, було б доцільно розділити конкурс призначення кандидатів на посаду судді вперше та конкурс щодо переведення суддів.

На теперішній час відповідно до п. 8 ст. 79 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» передбачено проведення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів місцевого суду на основі рейтингу кандидатів на посаду судді та суддів, які виявили намір бути переведеними до іншого місцевого суду, за результатами кваліфікаційних іспитів, складених у межах процедури добору суддів чи в межах процедури кваліфікаційного оцінювання.

Тобто, для участі судді у конкурсі на заміщення вакантної посади судді шляхом переведення необхідною умовою є складання кваліфікаційного іспиту в межах процедури кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді, який усі судді станом на 13 березня 2019 року вже склали.

Оскільки наразі уніфікувати результати оцінювання кандидатів на посаду судді та кваліфікаційного оцінювання суддів, які виявили намір перевестись до іншого суду вже об’єктивно неможливо, і така ситуація до теперішнього часу законодавцем не врегульована, вищезазначену норму Закону необхідно змінити.

Отже, для реалізації суддею права на участь у конкурсі на заміщення вакантної посади судді шляхом переведення та запобіганню у майбутньому утворення можливих конфліктних ситуацій між кандидатами на посаду судді вперше та суддями, норму щодо проведення для суддів конкурсу на заміщення вакантних посад суддів у місцевих судах шляхом переведення судді слід виокремити.

Тому, на мою думку, ч. 8 ст. 79 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» необхідно доповнити п. 2 зазначивши, що «Вища кваліфікаційна комісія суддів України проводить конкурс на зайняття вакантних посад суддів місцевого суду для суддів, які виявили намір бути переведеними до іншого місцевого суду, за результатами кваліфікаційних іспитів, складених у межах процедури кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді»

Також слід виключити з  п. 1 ч. 8 ст. 79 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» посилання на єдиний конкурс між кандидатами на посаду судді та суддями, які виявили намір бути переведеними до іншого місцевого суду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді