ДБР у забезпеченні екологічної безпеки громадян

13:43, 30 октября 2020
Підслідність ДБР може поширюватися і на ряд кримінальних правопорушень проти довкілля в разі їх вчинення відповідними спеціальними суб’єктами.
ДБР у забезпеченні екологічної безпеки громадян
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Олександр Бабіков,

перший заступник Директора Державного бюро розслідувань  

Відповідно до закону підслідність Державного бюро розслідувань може поширюватися і на ряд кримінальних правопорушень проти довкілля в разі їх вчинення відповідними спеціальними суб’єктами. За час діяльності ДБР його слідчими здійснювалось досудове розслідування у 248 кримінальних провадженнях щодо 494 фактів незаконної порубки лісу та пов’язаних із цим кримінальних правопорушень.

Аналіз матеріалів кримінальних проваджень демонструє, що такі події, у зв’язку зі складністю розроблених злочинних схем, багатоепізодністю та особливостями дій співучасників, кваліфікуються слідчими ДБР як за спеціальною ст. 246 («Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу»), так і за іншими статтями Кримінального кодексу України (далі – КК України), зокрема ст. 364 (90 кримінальних правопорушень), ст. 191 (61 кримінальне правопорушення), ст. 367 (49 кримінальних проваджень), ст. 365 (23 кримінальні правопорушення), ст. 426-1 (5 кримінальних правопорушень) тощо.

Так, наприклад, слідчі ДБР у вересні 2020 року повідомили про підозру майстру Мокрянського лісництва ДП «Мокрянське ЛМГ» у службовій недбалості, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України). Досудовим розслідуванням було встановлено, що посадовець через неналежне виконання службових обов’язків допустив на ввіреній йому території незаконну порубку 192 рідкісних дерев, внаслідок чого держава зазнала збитків на суму понад 2,6 млн грн. Крім того, в рамках розслідування цього кримінального провадження повідомлено про підозру майстру лісу та головному лісничому  Мокрянського лісництва ДП «Мокрянське ЛМГ», які перебувають на посадах депутатів селищних рад.

Важливо наголосити, що типовою для вказаної категорії кримінальних правопорушень є кваліфікація дій службових осіб за сукупністю зі статтями 366 (28 кримінальних правопорушень) та 358 (32 кримінальні правопорушення) КК України, тоді як 7 кримінальних проваджень щодо незаконної порубки лісу були пов’язані з отриманням неправомірної вигоди. Зокрема, слідчі ДБР повідомили про підозру в учиненні низки кримінальних правопорушень майстру лісу Наталинського лісництва ДП «Красноградське лісове господарство». В ході досудового розслідування встановлено, що цим майстром з метою незаконної вирубки деревини породи дуб підшукано осіб, яким надано підроблені товарно-транспортні накладні для представлення їхніх дій в якості законних. У липні минулого року такі особи незаконно зрубали 21 деревину породи дуб. Під час огляду місця події у зазначених осіб виявлено та вилучено засоби вчинення кримінального правопорушення: два вантажні автомобілі та дві бензопили. Вказаними діями державі спричинено збитки у сумі понад 4 млн грн.

За результатами досудових розслідувань слідчими ДБР було направлено до суду  обвинувальні акти у 26 кримінальних провадженнях, з них у 4 – щодо кримінальних правопорушень, вчинених організованими групами, до складу яких входила 21 особа, 13 з яких – працівники Державної лісової охорони. Наприклад, слідчими Територіального управління ДБР, розташованого у місті Краматорську, за вчинення 18 кримінальних правопорушень направлено до суду обвинувальний акт щодо 4 членів організованої групи, до складу якої входили службові особи Олександрівського лісництва Покровського лісового господарства, які, зловживаючи службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди для себе та інших фізичних осіб скоїли на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду незаконну порубку дерев, після чого їх збули. Вказаними діями правопорушниками державі спричинено збитки у сумі майже 1,4 млн грн.

За результатами досудового розслідування слідчими ДБР закрито 33 кримінальні провадження (всі за реабілітуючими обставинами), у 4 кримінальних провадженнях досудове розслідування зупинено (у 3 – через розшук підозрюваних, у 1 – у зв’язку з виконанням дій в межах міжнародного співробітництва).

Натепер у провадженні слідчих ДБР залишаються 185 кримінальних проваджень, з них у 15 – особам повідомлено про підозру, у тому числі в 1 – членам організованої групи. Так, наприкінці вересня 2020 року було повідомлено про підозру 7 посадовим особам Міженецького лісництва ДП «Старосамбірське ЛМГ», серед яких організатор – лісничий, його помічник та 5 майстрів лісу вказаного лісництва. За даними слідства, лісничий організував злочинну групу для незаконної порубки дерев з метою подальшої реалізації. Фактично за останній рік на ввірених службовим особам ділянках лісництва була вчинена незаконна порубка дерев різних порід, чим спричинена шкода на загальну суму понад 6,6 млн грн. За місцями проживання підозрюваних проведені обшуки та вирішується питання щодо обрання їм запобіжних заходів.

Загалом у закінчених кримінальних провадженнях встановлено збитки на суму понад 147,5 млн грн. З метою забезпечення відшкодування спричиненої шкоди та виконання можливих рішень судів щодо конфіскації майна слідчими ДБР накладено арешт на майно в розмірі понад 3,7 млн грн. У кримінальних провадженнях заявлено позови на суму понад 13,7 млн грн.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду