Права України у прилеглій зоні: Верховна Рада ухвалила закон

12:30, 6 декабря 2018
Законом встановлена компетенція уповноваженого органу України у прилеглій зоні.
Права України у прилеглій зоні: Верховна Рада ухвалила закон
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 6 грудня, Верховна Рада ухвалила Закон «Про прилеглу зону України», повідомляється на сайті парламенту.

Законодавчий акт встановлює статус та визначає правовий режим прилеглої зони України, а також порядок реалізації Україною у цій зоні своїх прав як прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року, інших міжнародних договорів України, загальновизнаних норм і принципів міжнародного права, Конституції та законів України.

Згідно із Законом: «Прилегла зона України — це зона відкритого моря, яка прилягає до територіального моря України і зовнішня межа якого перебуває на відстані не більше двадцяти чотирьох морських миль, відлічених від вихідних ліній, від яких відміряється ширина територіального моря України».

Делімітація прилеглої зони між Україною та державами, узбережжя яких протилежні або суміжні з узбережжям України, здійснюється відповідно до міжнародних договорів України.

Законом визначено права України у прилеглій зоні.

Україна у своїй прилеглій зоні здійснює контроль, необхідний з метою:

  1. Запобігання порушенням митного, фіскального (податкового), імміграційного (міграційного), санітарного законодавства України у межах території України, включаючи її внутрішні води, або територіальне море;
  2. Притягнення до відповідальності за порушення законодавства України, зазначеного у пункті першому цієї частини, вчиненого у межах території України, включаючи її внутрішні води, або територіальне море.

З метою запобігання порушенням законодавства України, зазначеного у пункті 1 частини першої цієї статті, або притягнення до відповідальності за його порушення, уповноважений орган, який забезпечує недоторканність державного кордону та охорону суверенних прав України в її прилеглій та виключній (морській) економічній зонах, може здійснювати такі заходи:

  • зупинення суден;
  • огляд суден;
  • затримання чи арешт суден та/або членів їх екіпажу, за виключенням військових кораблів та інших державних суден, які використовуються з некомерційною метою.

Законом встановлена компетенція уповноваженого органу України у прилеглій зоні та визначено особливості реалізації його повноважень.

Також дослідження археологічних та історичних об’єктів культурної спадщини у прилеглій зоні проводяться у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Крім того, Законом внесено зміни до Законів України «Про охорону культурної спадщини України», «Про Державну прикордонну службу України», «Про охорону археологічної спадщини України». Закон прийнято з техніко-юридичними правками.

Проект Закону зареєстровано за №8361.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Міністерстві закордонних справ України розробляють законопроект, який дозволить розірвати договір з Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки. Про це в середу, 5 грудня, під час засідання комітету ВР у закордонних справах заявив заступник міністра закордонних справ Василь Боднар.

Також ми повідомляли, що за останній час Україна розірвала 48 двосторонніх відносин з Російською Федерацією. Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Він зазначив, що до договорів потрібно ставитися обережно, щоб не нашкодити громадянам України.

 

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва