Рада ухвалила закон щодо невідкладних заходів у сфері охорони здоров’я

14:26, 20 декабря 2019
У документі вказано, що пільговий період для перетворення закладів охорони здоров’я з бюджетних установ на казенні та комунальні некомерційні підприємства продовжується до 31 грудня 2020 року.
Рада ухвалила закон щодо невідкладних заходів у сфері охорони здоров’я
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п’ятницю, 20 грудня, Верховна Рада прийняла Закон №2428  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідкладних заходів у сфері охорони здоров’я». Про це йдеться на сайті Ради.

Законом внесено зміни до законів України, які дозволять полегшити та стимулювати процес автономізації державних та комунальних закладів охорони здоров’я, що є критично важливим для подальшої трансформації системи охорони здоров’я, яка відбувається шляхом переходу закладів охорони здоров’я на новий механізм фінансування через укладання договорів з Національною службою здоров’я України.

Законом з метою забезпечення територіальної доступності якісної медичної допомоги населенню створюється госпітальний округ. Згідно із Законом, «Госпітальний округ — це сукупність закладів охорони здоров’я та фізичних осіб — підприємців, які зареєстровані в установленому законом порядку та одержали ліцензію на право провадження господарської діяльності з медичної практики, що забезпечують медичне обслуговування населення відповідної території. У межах госпітального округу визначаються опорні заклади охорони здоров’я. Порядок створення госпітальних округів та перелік опорних закладів охорони здоров’я затверджуються Кабінетом міністрів України».

Також законом відновлено можливість перетворення закладів охорони здоров’я комунальних та державних установ у некомерційні та казенні підприємства відповідно, що була заблокована у зв’язку з внесенням у 2018 році змін до Цивільного кодексу України. На сьогодні відповідно до цивільного законодавства державні та комунальні установи можуть бути реорганізовані в казенні чи комунальні некомерційні підприємства лише шляхом ліквідації старої юридичної особи з наступним створенням нової, однак, цей шлях є надто довготривалим, юридично громіздким та забюрократизованим.

Законом полегшено процедуру реорганізації закладів охорони здоров’я, що передбачає до 31 грудня 2020 року звільнення від виконання кредиторських зобов’язань при реорганізації та необхідності отримання згоди на зміну боржника у зобов’язаннях, від необхідності проведення обов’язкової оцінки майна; спрощену процедуру передачі нерухомого майна; можливість використання власних надходжень для формування статутного капіталу утворених підприємств тощо.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, як народні депутати планують продовжити медичну реформу.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва