Верховна Рада розгляне виконання Україною рішень ЄСПЛ

14:36, 23 января 2020
Парламентські слухання призначені на 25 березня.
Верховна Рада розгляне виконання Україною рішень ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада призначила на 25 березня парламентські слухання на тему виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини. Про це повідомляє 112.ua. 

Депутати ухвалили відповідний проект постанови № 2468. За проголосували 338 народних депутатів.

Народні депутати запросили для участі в парламентських слуханнях представників центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, профільних міжнародних організацій, науковців та експертів.

«Проблема невиконання та надмірно тривалого виконання остаточних рішень в Україні була визнана неодноразово Європейським судом з прав людини системною і такою, що потребує негайного вирішення. Європейський суд у своїх рішеннях по заявах проти України дійшов висновку, що порушення прав, гарантованих Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, є наслідком недоліків регуляторної та адміністративної практики органів державної влади. Європейський суд також висловив позицію, що держава не звільняється від відповідальності за несплату відповідних грошових зобов’язань, гарантованих законодавством, у випадку відсутності у держави коштів на фінансування відповідних видатків»,  йдеться в тексті подання.

Зазначається, що проведення цих парламентських слухань сприятиме широкому обговоренню системної проблеми щодо невиконання судових рішень в Україні та напрацюванню пропозицій до законодавства у відповідній сфері з метою розроблення дієвого механізму усунення системних та грубих порушень прав людини.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Україна вирішила подати заяву до Європейського суду з прав людини з оскарженням рішення суду щодо закону «Про очищення влади». 

Також ми оприлюднили переклад рішення Європейського суду з прав людини у справі про люстрацію (справа «Полях та інші проти України). ЄСПЛ одноголосно відхилив заперечення українського уряду щодо вичерпання національних засобів правового захисту.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва