Боротьба з боргами з виплати зарплат і пенсій: у Раду передали законопроект

11:37, 27 января 2020
За затримки виплат українці зможуть отримувати компенсації.
Боротьба з боргами з виплати зарплат і пенсій: у Раду передали законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет Міністрів України передав до Верховної Ради схвалений на останньому засіданні 24 січня проект Закону України «Про внесення змін до статті 2 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати», який спрямований на боротьбу з боргами з виплат громадянам. Про це інформує офіційний сайт уряду.

Коментуючи ініційоване Міністерством соціальної політики рішення, міністр Юлія Соколовська підкреслила, що уряд бореться із боргами з виплати зарплат, пенсій тощо, щоб українці отримували всі кошти своєчасно.

Очільниця відомства наголосила на тому, що у разі затримок виплат громадяни повинні отримувати компенсацію — це справедливо і відповідає філософії роботи уряду.

Юлія Соколовська зазначила, що законопроект сприятиме мінімізації корупційних ризиків через чіткість встановленої у ньому адміністративної процедури прийняття рішень.

Міністр соціальної політики пояснила, що основні зміни, запропоновані урядом на розгляд народних депутатів, — це встановлення чіткого переліку виплат, за затримку яких передбачається компенсація. При цьому механізм виплат не змінюється і враховує інфляцію за період їх затримки.

Законопроект встановлює наступний вичерпний перелік грошових доходів громадян, за порушення строків виплати яких здійснюється компенсація:

— пенсії або щомісячне довічне грошове утримання (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством);

— соціальні виплати;

— стипендії;

— заробітна плата (грошове забезпечення);

— сума індексації грошових доходів громадян.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, хто має право виходити на пенсію достроково.

Крім того, у Міністерстві соціальної політики працюють над новим законопроектом щодо пенсійного забезпечення.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва