Верховна Рада дозволила обробку персональних даних хворих на коронавірус без їх згоди

15:13, 13 апреля 2020
На період карантину дозволено обробку персональних даних без згоди особи, виключно з метою здійснення протиепідемічних заходів.
Верховна Рада дозволила обробку персональних даних хворих на коронавірус без їх згоди
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 13 квітня, Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». Про це повідомляє інформаційне управління Апарату Верховної Ради України 

Законопроектом № 3320 вносяться зміни та доповнення до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», якими:

  • визначено поняття «самоізоляція», «обсервація», «обсерватор»;
  • встановлено, що підстави та порядок обов’язкової самоізоляції, обсервації та госпіталізації визначаються Кабінетом Міністрів України у рішенні про встановлення карантину;
  • передбачено видачу та оплату лікарняних на період перебування осіб в самоізоляції, обсервації, в тимчасових закладах охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталях);
  • визначено умови виїзду громадян із зони карантину.

Крім того, законом надано право органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування у разі встановлення карантину на час його дії утворювати відповідно до потреби тимчасові заклади охорони здоров’я (спеціалізовані шпиталі) та обсерватори з метою додаткового забезпечення надання медичної допомоги населенню. При створенні таких спеціалізованих шпиталів передбачено можливість використання приміщень і майна інших закладів і установ. До тимчасових закладів охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталів) не будуть застосовуватись вимоги щодо отримання ліцензії.

Передбачені законом норми обмежені у часі та будуть діяти на період встановлення карантину (COVID-19) та протягом 30 днів з дня його відміни.

На цей період також дозволено обробку персональних даних без згоди особи, виключно з метою здійснення протиепідемічних заходів. Це стосується виключно даних про особу, яка захворіла на COVID-19. Зокрема, мова йде про відомості щодо стану здоров’я, місця госпіталізації, прізвища, ім’я, по батькові хворого, дати його народження, місця проживання, роботи/навчання. Передбачено, що протягом 30 днів після закінчення періоду встановлення карантину, такі дані підлягають знеособленню, а у разі неможливості знищенню.

З онлайн-трансляцією засідання Верховної Ради можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що Дмитро Разумков прокоментував порядок денний позачергового скликання.

Також ми писали, що у Раді знайшли спосіб, як швидко проголосувати за закон про банки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки