Внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства: позиція Мін’юсту

12:13, 14 мая 2020
Заступник Міністра юстиції Валерія Коломієць вказала на важливі моменти.
Внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства: позиція Мін’юсту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У середу, 13 травня, Верховна Рада прийняла за основу законопроект №3322 яким пропонується внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства. Заступник Міністра юстиції Валерія Коломієць вказала на головні аспекти документу. Інформацію вона оприлюднила на своїй сторінці у Facebook.

«Незважаючи на те, що автори мають на меті покращення процедури з огляду на продиктовані карантином умови, Міністерство юстиції України підтримує позицію професійної юридичної та банківської спільнот — читайте, не підтримує даний законопроект. Оскільки ми не вважаємо, що запропонована редакція змін дійсно відповідає захисту інтересів кредиторів, боржників та й самих арбітражних керуючих. А тому ми вдячні профільному Комітету з питань економічного розвитку (Наталуха Дмитро, Олексій Мовчан) за конструктивну позицію та готовність разом опрацювати наші зауваження до другого читання.

На чому ґрунтується виключно наша позиція?

- можливість проведення зборів кредиторів та комітету кредиторів он-лайн, це однозначно прекрасна пропозиція. Але, запропонований механізм не передбачає можливості присутності інших учасників, участь котрих в подібних оказіях передбачена Кодексом;

- відсутність відповідальності АК за невчинення дій які суперечать умовам карантину. Круто, звісно. Але відповідальність АК за бездіяльність передбачена рядом НПА — тому запропонованим формулюванням надається широке поле для зловживань. Чого у сфері банкрутства Мінюст завжди намагається уникнути;

- продовження деяких строків. Ми не погоджуємось, що має бути вибіркове трактування. Чому одні строки продовжуються, а інші ні? Знову ж таки, біла пляма для зловживань;

- відкриття проваджень у справах про банкрутство юросіб за заявою кредиторів за вимогами до боржника не допускається з 01.02.2020 року. Ну, припустимо. Впевнена, що це усього лише граматична описка а не спроба ввести якісь спеціальні умови для конкретних юросіб. Адже карантин в нас почався 12.03.2020 року. Не буду ж я тут розповідати про зворотню дію закону в часі, правда ж — тому розпочинати говорити про те, а що робити з тими процедурами котрі стартували після 01.02.2020 року я навіть не буду починати.

Це якщо коротко і без пропозицій.

Ну і під сам кінець, оскільки до цього місця дочитають виключно зацікавлені.

Мін’юст створює і реалізує політику у сфері банкрутства.

Мін’юстом за ініціативи нардепа Тараса Тарасенко було створено робочу групу яка вже майже 8 місяців працює над концепціями і змінами до Кодексу. Яка об’єднала усіх стейкхолдерів (АК, професійні юридичні спільноти, міністерства та інші ЦОВВ, самоврядні організації решти важливих учасників процедури тощо) та досягла «джентльменської домовленості» не «латати» Кодекс виходячи з власних інтересів, а вносити концептуальні зміни перевірені практикою, експертами та часом.

Мін’юст, представників котрого про розгляд цього законопроекту поставили до відома ледь не останнім...

Тому, повторюю. Я особисто щиро вдячна профільному Комітету за можливість доопрацювати законопроект, це промовистіше за усе що можна сказати в залі ВРУ або у її коридорах. І точно так само я знаю, що у майбутньому подібних дискомунікацій не відбудеться», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що законопроект про внесення змін до Кодексу з процедур банкрутства на період карантину прийнято за основу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду