Набули чинності зміни до Закону про нотаріат: що потрібно знати громадянам

18:35, 12 августа 2020
Для громадян виокремили те, що слід пам’ятати при зверненні до нотаріуса.
Набули чинності зміни до Закону про нотаріат: що потрібно знати громадянам
visnuk.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції м. Львова повідомило, що з 8 серпня цього року набули чинності зміни до Закону України «Про нотаріат», тому у відомстві проаналізували важливі моменти, передбачені змінами. Інформацію оприлюднили на Facebook-сторінці відомства.

  1. Відтепер подружжя може звернутися зі спільною заявою для видачі свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя. Крім того, у разі смерті одного із подружжя із заявою про видачу свідоцтва про право власності на частку в спільному майні можуть звернутись колишні чоловік чи дружина.
  2. Водночас доповнено перелік правочинів, які не можуть бути посвідчені консульськими установами (договори оренди, суборенди, емфітевзису земельних ділянок сільськогосподарського призначення).
  3. Перелік нотаріальних дій, при яких вчиняються посвідчувальні написи, доповнено нотаріальними діями: видача дубліката документа; накладення та зняття заборони відчуження нерухомого майна (майнових прав на нерухоме майно).
  4. Доповнено перелік нотаріальних дій, при вчиненні яких видаються свідоцтва. Це видача свідоцтва виконавцю заповіту та видача свідоцтва про передачу заяви.
  5. Обов’язковій реєстрації у Спадковому реєстрі, Єдиному реєстрі довіреностей підлягають дублікати втрачених заповітів та довіреностей.
  6. Нотаріусами не видаються дублікати секретного заповіту та аграрної розписки.

Крім цього, Законом уточнено термінологію, замінено застарілі назви та терміни, деталізовано процедуру посвідчення юридичних фактів, уточнено перелік осіб, яким надані повноваження вчиняти нотаріальні дії тощо.

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала висновок НПУ щодо законопроєкту про публічні закупівлі, у якому наголошується, що участь нотаріуса у публічних закупівлях суперечить нормам спеціальних законів, що регулюють діяльність нотаріату в Україні. 

Нагадаємо, також нотаріуси вимагають чіткого та законного алгоритму роботи у сфері фінмоніторингу. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді