Право громадян на щорічну відпустку в зручний час: що варто знати

16:20, 8 октября 2020
Додаткові гарантії щодо права на щорічну відпустку в зручний час можуть бути зазначені в колективному або трудовому договорі.
Право громадян на щорічну відпустку в зручний час: що варто знати
gx.net.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Офіс Омбудсмана України оприлюднив роз'яснення щодо права на щорічну відпустку в зручний час. Інформація з’явилась на офіційному сайті Офісу.

Хто має право на щорічну відпустку в зручний час?

Нормативно-правове забезпечення

Закон України «Про відпустки» (стаття 10)

Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (статті 20, 21 та 30)

Закон України «Про протидію захворюванню на туберкульоз» (стаття 23)

Закон України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист» (стаття 6)

Закон України «Про жертви нацистських переслідувань» (стаття 61)

Закон України «Про соціальний захист дітей війни» (стаття 5)

Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (стаття 12)

ВАЖЛИВО! Додаткові гарантії щодо права на щорічну відпустку в зручний час можуть бути зазначені в колективному або трудовому договорі.

Закон України «Про відпустки»

Щорічна відпустка за бажанням працівника в зручний для нього час надається:

особам віком до вісімнадцяти років;

особам з інвалідністю;

жінкам перед відпусткою у зв'язку з вагітністю та пологами або після неї;

жінкам, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю;

одинокій матері (батьку), які виховують дитину без батька (матері); опікунам, піклувальникам або іншим самотнім особам, які фактично виховують одного або більше дітей віком до 15 років за відсутності батьків;

дружинам (чоловікам) військовослужбовців;

ветеранам праці та особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;

ветеранам війни, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

батькам - вихователям дитячих будинків сімейного типу;

працівникам, діти яких у віці до 18 років вступають до навчальних закладів, розташованих в іншій місцевості, за їхнім бажанням надається щорічна відпустка або її частина (не менш як 12 календарних днів) для супроводження дитини до місця розташування навчального закладу та у зворотному напрямі. За наявності двох або більше дітей зазначеного віку така відпустка надається окремо для супроводження кожної дитини.

Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»

Право на використання чергової відпустки у зручний час надається особам, віднесеним до категорії 1 або 2; одному з батьків дитини, яким встановлено інвалідність, пов'язану з Чорнобильською катастрофою або особи, яка їх замінює.

Закон України «Про протидію захворюванню на туберкульоз»

Право на використання щорічної відпустки у літній або інший зручний час надається працівникам протитуберкульозних закладів у разі виникнення у них професійного захворювання.

Закон України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист»

Використання чергової відпустки за місцем роботи у зручний час надається ветеранам військової служби, ветеранам органів внутрішніх справ, ветеранам Національної поліції, ветеранам податкової міліції, ветеранам державної пожежної охорони, ветеранам Державної кримінально-виконавчої служби України, ветеранам служби цивільного захисту, ветеранам Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України.

Закон України «Про жертви нацистських переслідувань»

Використання чергової щорічної відпустки у зручний час мають право колишні неповнолітні (яким на момент ув'язнення не виповнилося 18 років) в'язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, створених фашистською Німеччиною та її союзниками в період Другої світової війни, а також дітям, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їх батьків.

Закон України «Про соціальний захист дітей війни»

Використання чергової відпустки в зручний час мають право діти війни (це особи, які є громадянами України та яким на час закінчення (2 вересня 1945 року) Другої світової війни було менше 18 років).

Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»

Використання чергової щорічної відпустки у зручний час надається учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них.

Закон України «Про відпустки»

Керівним, педагогічним, науковим, науково-педагогічним працівникам, спеціалістам навчальних закладів щорічні відпустки повної тривалості у перший та наступні робочі роки надаються у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу. Працівникам, які навчаються в навчальних закладах без відриву від виробництва, щорічні відпустки за їх бажанням приєднуються до часу проведення настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів, часу підготовки і захисту дипломного проекту та інших робіт, передбачених навчальною програмою.

Працівникам, які навчаються в середніх загальноосвітніх вечірніх (змінних) школах, класах, групах з очною, заочною формами навчання при загальноосвітніх школах, щорічні відпустки за їх бажанням надаються з таким розрахунком, щоб вони могли бути використані до початку навчання в цих закладах.

Працівникам художньо-постановочної частини і творчим працівникам театрів щорічні відпустки повної тривалості надаються в літній період у кінці театрального сезону незалежно від часу прийняття їх на роботу.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, у яких випадках потрібно повертати наперед виплачені відпускні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси