У Раді презентували концепцію законопроекту про місцевий референдум

10:05, 5 февраля 2021
Руслан Стефанчук зазначив, що це буде другий законопроект з пакета законів про народовладдя.
У Раді презентували концепцію законопроекту про місцевий референдум
Джерело фото: rada.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 4 лютого, під час засідання Робочої групи з розробки законопроектів з питань народовладдя презентовано концепцію законопроекту про місцевий референдум, передає офіційний сайт парламенту.

Відкриваючи засідання, Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук зазначив, що це буде другий законопроект з пакета законів про народовладдя.

Співголова Ради коаліції «Реанімаційний Пакет Реформ» Юлія Кириченко представила ключові напрями концепції законопроекту. Вона зауважила, що до уваги був узятий досвід проведення місцевих референдумів до 2012 року. Вона нагадала, що в Україні було ініційовано 178 місцевих ініціатив, з них відбулося 160. Відповідно до розробленої концепції законопроекту, предметом місцевих референдумів можуть бути будь-які питання місцевого значення в межах Конституції та законів України. На Центральну виборчу комісію будуть покладені функції перевірки відповідності питань установленим вимогам.

Голова правління ВГО «Громадянська мережа “ОПОРА”» Ольга Айвазовська презентувала напрями концепції законопроекту щодо забезпечення підготовки та проведення місцевих референдумів; специфіки діяльності ЦВК, територіальних виборчих комісій, дільничних комісій; формування списків виборців; фінансового забезпечення; гарантії діяльності суб’єктів, спостерігачів; інформаційного забезпечення та агітації тощо.

Народний депутат Ольга Совгиря порушила питання запобіжників щодо частоти проведення місцевих референдумів, адже вони можуть стати суттєвим навантаженням на бюджети.

Після презентації відбулася дискусія між присутніми народними депутатами, провідними науковцями та експертами з питань народовладдя та прямої демократії щодо ключових питань концепції. Свою позицію висловили народні депутати Федір Веніславський, Вікторія Подгорна, аналітик ВГО «Громадянська мережа “ОПОРА”» Олександр Клюжев, представник Центральної виборчої комісії Павло Любченко та інші.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук підсумував, що на наступному засіданні Робочої групи буде обговорено дискусійні питання щодо предмета, видів, кількості питань, суб’єктів та правових наслідків проведення місцевих референдумів.

Це тільки перша презентація концепції. Текст законопроекту буде доформовуватися за результатами дискусії в Робочій групі із залученням усіх зацікавлених осіб.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховна Рада прийняла закон Зеленського про всеукраїнський референдум.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України