5 законопроектів для децентралізації, які вже у знаходяться у Раді

18:29, 16 апреля 2021
Місцеві державні адміністрації можуть отримати нові функції.
5 законопроектів для децентралізації, які вже у знаходяться у Раді
Джерело фото: uhp.org.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Головними пріоритетами цього року у впровадженні децентралізації є розвиток спроможності територіальних громад, особливо зміцнення їхньої фінансової та ресурсної бази, розмежування повноважень між рівнями самоврядування, між органами державної влади та місцевого самоврядування, передає decentralization.gov.ua.

Про це у коментарі порталу «Децентралізація» щодо подальшого законодавчого забезпечення реформи місцевого самоврядування сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

«Частина законодавчих ініціатив, необхідних для продовження реформи, вже зареєстровані або навіть прийняті Верховною Радою у першому читанні. І ми сподіваємося, що усі вони будуть підтримані парламентом уже найближчим часом. Хотілося б, щоб і представники громад у спілкуванні з народними депутатами не забували акцентувати увагу на тих законопроектах, прийняття яких потребує місцеве самоврядування», - зазначив В’ячеслав Негода.

Найбільш актуальні  для місцевого самоврядування законопроекти ми зібрали у один список і надалі слідкуватимемо за розглядом цих документів у Верховній Раді.

Земельна децентралізація

Проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин № 2194 від 01.10.2019  вже вкотре розгляд перенесено і очікується прийняття у другому читанні.

Законопроект передбачає зокрема передачу землі державної власності за межами населених пунктів до комунальної власності сільських, селищних, міських рад.

Нові функції місцевих державних адміністрацій

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні № 4298 від 30.10.2020 – робоча група Комітету готує проект до другого читання.

Законопроект створює правові передумови для функціонування місцевих державних адміністрацій префектурного типу; приводить законодавство у відповідність з сучасними реаліями, які постають перед посадовими особами обласних та районних державних адміністрацій під час виконання конституційних повноважень, а також у зв’язку з тим, що самоврядні повноваження з районного рівня перейшли громадам.

Спрощення електронних закупівель для громад

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі»" щодо спрощення деяких процедур закупівлі № 4497 від 15.12.2020 зареєстрований у Парламенті.

Законопроект пропонує підняти поріг спрощених електронних закупівель з 50 до 200 тис. грн для організації ефективної діяльності органів місцевого самоврядування, оперативного реагування на вирішення поточних проблем.  

Створення центрів надання культурних послуг та реформування мережі бібліотек в громадах

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про культуру» щодо загальних засад надання населенню культурних послуг № 4318 від 04.11.2020 прийнятий у першому читанні.

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» №5002 від 02.02.2021 зареєстрований у Парламенті.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у селищних старост можуть з'явитися ефективні функції.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді