Рада розглядає законопроект щодо удосконалення добору та підготовки прокурорів, трансляція

17:58, 29 апреля 2021
Також нардепи розглянуть законопроект щодо удосконалення окремих аспектів декларування.
Рада розглядає законопроект щодо удосконалення добору та підготовки прокурорів, трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 29 квітня, відбудеться два позачергових засідання п’ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання.

Під час першого позачергового засідання, запланованого на 16.00, згідно з порядком денним буде розглянуто проект Постанови «Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вжиття невідкладних заходів з метою зниження ціни на електричну енергію для побутових споживачів, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій» № 5382.

Друге позачергове засідання розпочнеться о 16.15.

Зокрема, планується розглянути у першому читанні проекти законів:

- «Про внесення змін до розділу II "Прикінцеві і перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури" щодо окремих аспектів дії перехідних положень», № 5157;

- «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення добору та підготовки прокурорів» № 5158;

- «Про внесення змін до статті 45 Закону України "Про Національну поліцію"», № 4375;

- «Про внесення змін до Закону України "Про туризм" та деяких інших законодавчих актів щодо основних засад розвитку туризму», № 4162 і 4162-1.

До розгляду у другому читанні заплановані законопроекти, серед яких:

- «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо виконаних постанов», № 5058;

- «Про внесення змін Закону України "Про туризм" щодо розширення кола суб'єктів надання готельних послуг», № 2673;

- «Про внесення доповнень до Закону України "Про запобігання корупції" (щодо удосконалення окремих аспектів декларування)», № 5173.

Пропонується включити до порядку денного і прийняти рішення щодо проектів законів про продовження надання українським авіакомпаніям перехідного періоду для переходу на використання літаків вітчизняного виробництва, № 5301 і про вдосконалення системи оскарження публічних закупівель, № 5309.

Проект Закону про внесення змін до статті 45 Закону України "Про Національну поліцію" №4375 доповів заступник Міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Він зазначив, що цим проектом пропонується розширити можливості поліцейським для застосування електрошокерів і надати відповідний дозвіл на використання цього засобу.


18:27 Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Данило Гетманцев. У заяві засуджувався марш на честь дивізії СС "Галичина", який відбувся у Києві 28 квітня, проведений представниками правих організацій.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв нацизму.

Головуючий закрив позачергове засідання.


18:20 Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення доповнень до Закону України "Про запобігання корупції" (щодо удосконалення окремих аспектів декларування) №5173.

Правки, на яких наполягали народні депутати, були відхилені.

Верховна Рада 270 голосами прийняла законопроект №5173 у другому читанні та в цілому.


18:16 Андрій Мотовиловець доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект за основу.

 240 голосами законопроект прийнято за основу.


18:12  До порядку денного включено проект Закону про внесення змін до розділу II "Прикінцеві положення" Закону України "Про внесення змін до Митного кодексу України та Закону України "Про розвиток літакобудівної промисловості" щодо підтримки літакобудівної галузі" щодо продовження надання українським авіакомпаніям перехідного періоду для переходу на використання літаків вітчизняного виробництва" №5301.

Законопроект доповів член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Андрій Мотовиловець. Він зазначив, що проектом пропонується продовжити надання українським авіакомпаніям перехідного періоду для переходу на використання літаків вітчизняного виробництва (до 1 січня 2025 року).


18:00 Депутати розглянули правки до підготовленого до другого читання проект Закону про внесення змін Закону України "Про туризм" щодо розширення кола суб'єктів надання готельних послуг №2673, на яких наполягали їх автори.

За результатами голосування законопроект 256 голосами прийнято у другому читанні та в цілому.


17:42  Заступник Голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук доповіла рішення Комітету, який рекомендує прийняти за основу законопроект №4162.

Народні депутати 261 голосом підтримали прийняття законопроекту на основу.


17:30 Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про туризм" та деяких інших законодавчих актів щодо основних засад розвитку туризму № 4162 доповів народний депутат Дмитро Нальотов.

Альтернативний проект № 4162-1 доповіла народний депутат Юлія Клименко.


17:25 241 голосом законопроект прийнято за основу.


17:23 До порядку денного включено проект Закону про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" та інших законів щодо вдосконалення системи оскарження публічних закупівель №5309.

Законопроект доповіла народний депутат Роксолана Підласа. законопроектом пропонується завершити реформу органу оскарження у сфері публічних закупівель шляхом удосконалення процесу подання та розгляду скарг. Зокрема, передбачається подання скарг у формі електронного документа шляхом заповнення уніфікованих форм, що надалі дозволить спростити опрацювання скарг та формування аналітики щодо функціонування системи оскарження. Крім того, Законопроект передбачає, що у випадку оскарження тендерної документації суб’єкту оскарження зобов’язаний надавати докази наявності порушених прав та охоронюваних законом інтересів, що дозволить забезпечити рівність прав та обов’язків сторін у процесі оскарження та не допускати зловживання учасниками правом на оскарження.


17:19 Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Павло Бакунець.


17:17 За результатами голосування законопроект відхилено.


17:13 Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський зазначив, що члени Комітету висловили ряд зауважень до законопроекту і Комітет рекомендує направити законопроект на доопрацювання.


17:10 Народні депутати 305 голосами «за» підтримали у другому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо виконаних постанов №5058.0


17:08 Законопроект за результатами голосування не набрав голосів для прийняття за основу і 230 голосами був направлений на доопрацювання.


17:04 Народний депутат Владлен Неклюдов доповів наступний законопроект - про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення добору та підготовки прокурорів №5158.

Метою законопроекту є запровадження ефективного механізму добору прокурорів в Україні, підвищення доступності та престижності професії прокурора, залучення до неї найбільш підготовлених та доброчесних кадрів.

Законопроектом пропонується внести до Закону України «Про прокуратуру» зміни щодо: порядку призначення на посади в окружних прокуратурах та звільнення прокурорів з посади; запровадження інституту прокурорів-стажистів в окружних прокуратурах; порядку проходження спеціальної підготовки кандидатів на посади прокурорів тощо.

Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський зазначив, що цей законопроект, як і попередній, також спрямований на реформування прокуратури. Він дасть можливість, у разі його прийняття, випускникам юридичних вищих навчальних закладів здобути безпосередньо в прокуратурі необхідний стаж роботи в галузі права.


16:41 253 голосами «за» законопроект №5157 прийнято за основу.


16:38 Проект Закону про внесення змін до розділу II "Прикінцеві і перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури" щодо окремих аспектів дії перехідних положень №5157 доповів народний депутат Владлен Неклюдов.

Законопроектом пропонується врегулювати питання, пов’язані із завершенням реформи органів прокуратури, та забезпечення своєчасного початку діяльності органу, що здійснює дисциплінарні провадження стосовно прокурорів, а також Ради прокурорів України».

Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект на основу.

Денис Монастирський також акцентував на необхідності прийняття цього законопроекту та попросив підтримати його.


16:34 Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив позачергове пленарне засідання.


16:33 Для участі у позачерговому засіданні зареєструвалося 308 народних депутатів.


16:30 Головуючий закрив позачергове пленарне засідання.


16:25 311 голосами «за» проект Постанови прийнято в цілому.


16:22 Проект Постанови №5382 було включено до порядку денного засідання. Проект доповіла народний депутат Юлія Яцик.

Проектом Постанови пропонується з метою вжиття заходів щодо захисту прав та інтересів побутових споживачів електричної енергії, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, забезпечення економічного балансу між інтересами громадян України та держави, недопущення подальшого зубожіння населення рекомендувати Кабінету Міністрів України невідкладно, протягом чотирнадцяти календарних днів з дня набрання чинності цією постановою, встановити пільгову фіксовану ціну (тариф) на електричну енергію для побутових споживачів, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, у розмірі 70 відсотків діючого тарифу для відповідної групи населення.

Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти проект Постанови.


16:05 Головуючий повідомив, що позачергове засідання проводиться у зв'язку з вимогою 160 народних депутатів.

Головуючий повідомив, що на позачерговому засіданні пропонується розглянути проект Постанови про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вжиття невідкладних заходів з метою зниження ціни на електричну енергію для побутових споживачів, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій (реєстр. №5382).

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Ірина Венедіктова закликала нардепів підтримати два законопроекти.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді