НПУ просить Мін’юст виключити деякі норми щодо виконавчих написів

14:51, 15 мая 2021
У Нотаріальній палаті зазначили, що застосування цих норм Переліку «не може забезпечувати захист цивільних прав шляхом вчинення виконавчого напису».
НПУ просить Мін’юст виключити деякі норми щодо виконавчих написів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нотаріальна палата України звернулася до Міністерства юстиції України із проханням привести Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів (затверджений постановою КМУ № 662 від 26.11.2014), у відповідності до судового рішення. Про це йдеться на офіційному сайті НПУ.

«А саме, виключити із Переліку пункти 1-1 та 2, оскільки ці норми нівелюють вимогу чинного законодавства щодо необхідності підтвердження наявності та безспірності заборгованості, набуття чинності кредитним договором та повноважень кредитора.

Дані пункти постанови КМУ № 662 визнано незаконними та нечинними постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 22.02.2017 (справа № 826/20084/14), яку залишено без змін ухвалою Вищого адміністративного суду України від 01.11.2017.

На сьогодні пункти 1-1 та 2, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, не виключені з тексту Переліку, що дає можливість недобросовісним кредиторам звертатися за вчиненням виконавчих написів на кредитних договорах, які нотаріально не посвідчувалися.

Застосування незаконних норм Переліку не може забезпечувати захист цивільних прав шляхом вчинення виконавчого напису», — сказано у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Нацкомісія з цінних паперів не має права порушувати нотаріальну таємницю — НПУ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва